Pampuške – čudovite česnove žemljice, ki vas bodo obnorele

Mehki kruhki, ki so kot nalašč za poletna druženja. Pampuške boste že na prvi ugriz vzljubili vsi, ki obožujete česen!

O tem, da je na Gorenjskem začela to pomlad nastajati slovensko-ukrajinska skupinica U’krhki, ki prek kuhanja združuje begunke in domačinke, smo že poročali. Zdaj pa vam prinašamo še en njihov recept: pampuške. Te česnove kruhke v Ukrajini tradicionalno postrežejo k boršču, odlični enolončnici, ki ji živahno barvo nadene rdeča pesa.

Lahko pa si pampuške spečemo kar tako, za popestritev nekega lepega poletnega piknika, za popoldansko malico ali takrat, ko bi namesto kruha oziroma žemljic raje pripravili nekaj rahlo drugačnega in hkrati zelo okusnega.

Lahko pa jih pripravimo tudi tako, nam je zaupala ukrajinska kulinarična blogerka Irina Sejdhanova, ki zadnja tri leta živi v Kranju: »Testo pripravimo po navodilih, nato ga zvaljamo. Premažemo s česnovim nadevom, zavijemo, da dobimo tanjši štrukelj in razrežemo na kake dva centimetra debele kose – nekako podobno, kot da bi delali cimetove rolice. Edino, kar moramo pri peki paziti je, da česna ne zažgemo, sicer bo jed bolj grenka.«

Spodaj je zapisan recept Irine Sejdhanove, ki piše kulinarični blog O moj brokoli in je hkrati nepogrešljivi člen uvodoma omenjene skupine U’krhki. V zadnjih tednih so že dvakrat pripravile dobrodelna kuhanja boršča, prvič na Joštu, nato v sodelovanju s Hotelom Center še Pokljuki, zbrani denar pa so obakrat namenile ukrajinskim družinam, ki odslej živijo v Sloveniji in potrebujejo pomoč.

In ne recite, da vas nismo opozorili: pampuške boste že na prvi ugriz vzljubili vsi, ki obožujete česen!

Pampuške

Za 15 do 20 žemljic.

  • 1 zavojček suhega kvasa (ali 1 kocka svežega)
  • 3 dl tople vode (približno 50 stopinj Celzija)
  • 1 žlička sladkorja
  • 30 ml olja
  • 500 g moke
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička pecilnega praška

Česnov premaz

  • 30 ml olja (najboljša je mešanica oljčnega in sončničnega)
  • 30 ml hladne vode
  • 2 do 3 stroke česna (stremo)
  • 2 do 3 žlice nasekljanega kopra (bolje, če je svež, lahko pa je tudi suh)
  • 0,5 žličke soli

Priprava

1. Kvas premešamo s sladkorjem, prelijemo s toplo vodo in pustimo stati deset minut. Nato v vodo dodamo še olje in lepo premešamo.

2. Moko presejemo, dodamo sol in pecilni prašek, zatem prelijemo z vodo s kvasom in oljem. Zamesimo testo, ki ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem 20 ali 30 minut.

3. Zatem pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

4. Naredimo pampuške, tako da iz testa oblikujemo velik svaljek in ga razrežemo na manjše kose. Te odlagamo na pomokan pekač enega poleg drugega. Lahko pa oblikujemo tudi kroglice. Pustimo jih še malo počivati, nato pa jih pečemo približno 18 minut.

5. Takoj, ko so pečene, jih še vroče premažemo s česnovo mešanico – to pripravimo tako, da premešamo vse sestavine, omenjene za premaz.

Priporočamo še: Breskova marmelada po starem

Fotografija: Marko Feist

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed