Odprta Kuhinja

Panakota iz grškega jogurta in medu z breskovim pirejem

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Grški jogurt je zaradi kremnosti in blago kislega okusa odlična izbira za lahke poletne sladice. Tradicionalno ga ponudijo z medom, sadjem in orehi in tokrat tradiciji ne bova oporekala … preveč. Grško kombinacijo sva namreč preoblikovala v osvežilno panakoto, na vrhu katere počiva še breskov pire. Yamas!


Sestavine


Strjenka

  • 300 g grškega jogurta

  • 300 ml sladke smetane

  • 3 listi želatine

  • 2–3 žlice medu


Breskov pire

  • 3 breskve

  • 2 žlici sladkorja v prahu


Dodatno

  • orehova jedrca


Priprava


1. Breskov pire: Breskve olupimo, izkoščičimo in narežemo.

2. Breskove koščke stresemo v kozico skupaj s sladkorjem v prahu in jih kuhamo, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo v fin pire.

3. Breskov pire postavimo v hladilnik.

4. Panakota: v kozico zlijemo sladko smetano in jo zavremo.

5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napoji.

6. Želatino ožamemo in jo vržemo v kozico s sladko smetano. Premešamo, da se želatina povsem stopi, nato kozico od­stavimo in pustimo, da se smetana ohladi do mlačnega.

7. Grški jogurt zmešamo z medom in primešamo ohlajeno smetano.

8. Dobljeno zmes vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se panakota strdi.

9. Postrežba: v kozarce vlijemo breskov pire, vanj pa vtaknemo orehova jedrca.

10. Preostane nam še vihtenje žličke in uživanje v svežem desertu.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 poletnih kosil (VIDEO)
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

grški jogurtpanakotagrška strjenka

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.