Panakota iz grškega jogurta in medu z breskovim pirejem
Odpri galerijo
A+ A-
Grški jogurt je zaradi kremnosti in blago kislega okusa odlična izbira za lahke poletne sladice. Tradicionalno ga ponudijo z medom, sadjem in orehi in tokrat tradiciji ne bova oporekala … preveč. Grško kombinacijo sva namreč preoblikovala v osvežilno panakoto, na vrhu katere počiva še breskov pire. Yamas!
Sestavine
Strjenka
- 300 g grškega jogurta
- 300 ml sladke smetane
- 3 listi želatine
- 2–3 žlice medu
Breskov pire
- 3 breskve
- 2 žlici sladkorja v prahu
Dodatno
- orehova jedrca
Priprava
1. Breskov pire: Breskve olupimo, izkoščičimo in narežemo.
2. Breskove koščke stresemo v kozico skupaj s sladkorjem v prahu in jih kuhamo, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo v fin pire.
3. Breskov pire postavimo v hladilnik.
4. Panakota: v kozico zlijemo sladko smetano in jo zavremo.
5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napoji.
6. Želatino ožamemo in jo vržemo v kozico s sladko smetano. Premešamo, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se smetana ohladi do mlačnega.
7. Grški jogurt zmešamo z medom in primešamo ohlajeno smetano.
8. Dobljeno zmes vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se panakota strdi.
9. Postrežba: v kozarce vlijemo breskov pire, vanj pa vtaknemo orehova jedrca.
10. Preostane nam še vihtenje žličke in uživanje v svežem desertu.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 poletnih kosil (VIDEO)
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06