Parmigiana di malanzane

Zapečeni jajčevci s parmezanom in paradižnikom. Božansko!

Priprava: 20 minut; čas peke: 30 minut.

Sestavine

– 3 večji jajčevci
– 400–500 g mocarele
– 2 pločevinki vloženega paradižnika (pire ali koščki)
– sveža bazilika
– sol, poper, 3 žlice moke
– oljčno olje, 100 g parmezana

Priprava

1. Jajčevce operemo, odrežemo na obeh koncih in prečno narežemo na tanke rezine, jih nasolimo in pustimo vsaj 15 minut, da se razgrenijo.

2. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Pečico vključimo na 180 stopinj, jajčevce pa obrišemo s kuhinjskim papirjem. Paradižnik v posodi zmešamo s soljo, poprom in sesekljano baziliko.

3. Rezine jajčevcev popramo in povaljamo v moki, nato jih v ponvi zlato rumeno opečemo. Pečemo na močnem ognju, v ponev po potrebi dodajamo olje. Popečene odlagamo na kuhinjski papir, ki bo popivnal odvečno maščobo.

4. V pekač v več plasteh naložimo popečene jajčevce, paradižnikovo omako in mocarelo, dokler nam ne zmanjka sestavin.

5. Zloženko bogato potresemo z naribanim parmezanom, pokapamo z oljčnim oljem in postavimo v pečico za približno pol ure. Ponudimo kot glavno jed s kruhom in solato iz stročjega fižola.

Nasvet: Jajčevce posolimo in pustimo, da iz njih odteče nekaj vode. Tako med peko popijejo manj maščobe.

Ali veste: Da so jajčevci odlično antioksidantno živilo? V več raziskavah zadnjih let so dokazali, da vsebujejo klorogensko kislino, ki jo uvrščamo v skupino fenolnih spojin (flavonoidi), v lupini pa tudi antioksidant nasunin (flavonoidi), ki daje tej zelenjavi značilno vijoličasto barvo. Po nekaterih raziskavah ta tudi veže odvečni holesterol in tako zmanjšuje njegovo raven v krvi.

Preberite še: Počitniška kuharija: Na izlet z domačimi tortiljami

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana