Pečen file osliča z zelenjavo

Zelo okusno, lahka priprava.

Priprava: 10 minut; čas peke: 20 minut.

Sestavine

– 1 kg filejev osliča (ali postrvi, pange itd.)
– sok polovice limone
– glavica česna
– 2 večja korenčka
– večji por
– 50–100 g poltrdega sira
– žlica gorčice
– 2 dl smetane
– žlica moke
– sol, poper

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180–190 stopinj.

2. Česen očistimo in stremo.

3. Ribje fileje razprostremo na krožniku, jih dobro pokapamo z limonovim sokom, potresemo s strtim česnom in pustimo marinirati.

4. Korenje in por narežemo na kolesca in v slani vodi blanširamo največ 3 minute, nato odcedimo in preložimo v model. Vodo, v kateri smo blanširali zelenjavo, prihranimo.

5. Zdaj se lotimo omake: v posodici pomešamo gorčico, smetano, moko, sol in poper ter postopno prilivamo prihranjeno vodo, da dobimo tekočo omako oziroma preliv. Naribamo sir.

6. V model na zelenjavo položimo ribje fileje. Vse narahlo solimo, nato prelijemo z omako. Nazadnje potresemo še s sirom in postavimo v ogreto pečico za 20 minut.

7. Ponudimo kot glavno jed ob kuskusu in zeleni solati.

Naredimo vnaprej: Seveda, lahko, le da v tem primeru ne računajte na zelo hrustljavo skorjico.

Različica: Od zelenjave lahko izberete glede na sezono, kar vam srce poželi.

Priporočamo še: Danes za kosilo: lazanja z ribami

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana