
Zelo okusno, lahka priprava.
Priprava: 10 minut; čas peke: 20 minut.
Sestavine
– 1 kg filejev osliča (ali postrvi, pange itd.)
– sok polovice limone
– glavica česna
– 2 večja korenčka
– večji por
– 50–100 g poltrdega sira
– žlica gorčice
– 2 dl smetane
– žlica moke
– sol, poper
Priprava
1. Pečico vklopimo na 180–190 stopinj.
2. Česen očistimo in stremo.
3. Ribje fileje razprostremo na krožniku, jih dobro pokapamo z limonovim sokom, potresemo s strtim česnom in pustimo marinirati.
4. Korenje in por narežemo na kolesca in v slani vodi blanširamo največ 3 minute, nato odcedimo in preložimo v model. Vodo, v kateri smo blanširali zelenjavo, prihranimo.
5. Zdaj se lotimo omake: v posodici pomešamo gorčico, smetano, moko, sol in poper ter postopno prilivamo prihranjeno vodo, da dobimo tekočo omako oziroma preliv. Naribamo sir.
6. V model na zelenjavo položimo ribje fileje. Vse narahlo solimo, nato prelijemo z omako. Nazadnje potresemo še s sirom in postavimo v ogreto pečico za 20 minut.
7. Ponudimo kot glavno jed ob kuskusu in zeleni solati.
Naredimo vnaprej: Seveda, lahko, le da v tem primeru ne računajte na zelo hrustljavo skorjico.
Različica: Od zelenjave lahko izberete glede na sezono, kar vam srce poželi.
Priporočamo še: Danes za kosilo: lazanja z ribami
Fotografija: Krištof Koman