Pečen krompir, ki ga boste radi delali
Odpri galerijo
A+ A-
Naš najljubši gomolj bomo pripravili malo drugače.
Ste že slišali za rebrast krompir ali 'hasselback'? Gre za način priprave in peke, ki so se je prvič lotili v taverni na Švedskem, poimenovani Hasselbacken. V tej deželi je postal priljubljen del kulinarike, ki pa se je nato v okusnih različicah in z nešteto dodatki razširil po vsem svetu.
Tako pripravljen gomolj je vizualno privlačen in preseneča tako z okusi kot teksturo. Ta je na delu, kjer je krompir zarezan, lahko zelo hrustljava, že skoraj kot čips, spodaj pa mehka, razkošna in maslena, prepojena z začimbami in zelišči, ki se povežejo med seboj.
Rebrast krompir (hasselback)
- krompirji srednje velikosti (najbolje z rumenim mesom)
- timijan, rožmarin in origano
- groba sol
- olje
- slano maslo
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač in ga naoljimo.
2. Krompirje dobro operemo in jih z nožem po širšem delu narežemo oziroma naredimo zareze, do dveh tretjin krompirja, debele vsaj nekaj milimetrov.
3. Dobro posolimo, dodamo začimbe, prelijemo z oljem in pokrijemo s folijo ter postavimo v pečico. Pokrito pečemo 20 minut, nato folijo odstranimo, dodamo na vsak krompir košček slanega masla in pečemo še 30 minut – odvisno od sorte krompirja in velikosti gomoljev.
Oblika: Pri zarezovanju si lahko pomagamo tako, da ob krompir vzporedno položimo dve kuhalnici, v krompir pa v vedno enakem razmaku delamo zareze. Ko se dotaknemo kuhalnic, prenehamo z zarezovanjem.
Namig: V zareze lahko podtaknete tudi kakšen košček pancete, zelišča, sir ...
Priporočamo še: Burek iz rumene buče je moj recept leta 2020
Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.12.2020 ob 07:12