Odprta Kuhinja

Pečen krompir, ki ga boste radi delali

Baked hasselback potatoes with cheese, garlic and greens
Odpri galerijo
A+   A-
Naš najljubši gomolj bomo pripravili malo drugače.Ste že slišali za rebrast krompir ali 'hasselback'? Gre za način priprave in peke, ki so se je prvič lotili v taverni na Švedskem, poimenovani Hasselbacken. V tej deželi je postal priljubljen del kulinarike, ki pa se je nato v okusnih različicah in z nešteto dodatki razširil po vsem svetu.

Tako pripravljen gomolj je vizualno privlačen in preseneča tako z okusi kot teksturo. Ta je na delu, kjer je krompir zarezan, lahko zelo hrustljava, že skoraj kot čips, spodaj pa mehka, razkošna in maslena, prepojena z začimbami in zelišči, ki se povežejo med seboj.

Rebrast krompir (hasselback)  • krompirji srednje velikosti (najbolje z rumenim mesom)

  • timijan, rožmarin in origano

  • groba sol

  • olje

  • slano maslo


Priprava


1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pri­pravimo pekač in ga naoljimo.

2. Krompirje dobro operemo in jih z nožem po širšem delu narežemo oziroma naredimo zareze, do dveh tretjin krompirja, debele vsaj nekaj milimetrov.

3. Dobro posolimo, dodamo začimbe, prelijemo z oljem in pokrijemo s folijo ter postavimo v pečico. Pokrito pečemo 20 minut, nato folijo odstranimo, dodamo na vsak krompir košček slanega masla in pečemo še 30 minut – odvisno od sorte krompirja in velikosti gomoljev.
Oblika: Pri zarezovanju si lahko pomagamo tako, da ob krompir vzporedno položimo dve kuhalnici, v krompir pa v vedno enakem razmaku delamo zareze. Ko se dotaknemo kuhalnic, prenehamo z zarezovanjem.

Namig: V zareze lahko podtaknete tudi kakšen košček pancete, zelišča, sir ...

Priporočamo še: Burek iz rumene buče je moj recept leta 2020

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogekrompirpečen krompirhasselback

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.