Pečen krompir s peteršiljevo pomako

Kako porabiti star in nezanimiv krompir, ki je ostal v shrambi, ko že vsi sanjarimo o mladem kifeljčarju? Poznam recept, v katerem pride star krompir iz pečice kot nov.

Osnovna začimba malo bolj balkanske kuhinje in povsod priljubljene italijanske, mediteranske, grške je česen. Temperamentne kuhinje ne zdržijo brez njega. Podobno velja za kuharice in kuharje. Poznam ljudi, ki ga lahko grizejo kar tako, brez vsega, in tudi takšne, ki se jim že od vonja po česnu zamegli pogled. Verjetno zaradi nizkega pritiska, ki ga česen dodatno znižuje. Po obilni česnovi malici smo vsi malo omotični, še najbolj tisti, ki so samo zraven in ga ne jejo. Težko sapo najbolj umiri žvečenje svežega peteršilja. Po tržaško je zato česen nasekljan z veliko peteršilja. Okus ostane, vonj pa je bolj diskreten. Podobno omako sem zmiksala za današnji recept. Ker jo zgostijo indijski oreščki, skrivnostni dodatek veganskih omak in pomak, spominja na majonezo. Glavno besedo ima peteršilj, česen doda polet, indijski oreščki pa pomako zgostijo v majonezi podobno kremo. Skombinirala sem jo s pečenim krompirjem, in tu se česnova zgodba pravzaprav začne. Kako porabiti star in nezanimiv krompir, ki je ostal v shrambi, ko že vsi sanjarimo o mladem kifeljčarju? Poznam recept, v katerem pride star krompir iz pečice kot nov.

Česen v prahu

Za to imam dva dobra razloga. Prvi je žal vsako leto isti – še tako čudovite glavice česna ne zdržijo do pomladi. Iz strokov poženejo kalčki, nekateri pa se preprosto posušijo. Čeprav mislim, da nič ne more nadomestiti svežine česna, v tem obdobju brez pomislekov uporabim suhega. Drugi razlog za uporabo suhega namesto sveže nasekljanega je čisto kulinaričen. Ne samo enkrat se mi je zgodilo, da je prihajal iz pečice prijeten vonj po česnu, okus pa je razočaral – zažgan lahko kar močno greni. Temu se izognem tako, da tam, kjer bi se lahko svež nasekljan česen preveč zapekel in zagrenil, uporabim suhega. Dobi se čisto zmlet, v prahu, ali pa stisnjen v granule. Granule so super takrat, kadar želim, da se okus začuti le tu in tam. V prahu pa se lepo razporedi, zato ni presenečenj, v jedi pusti enakomeren okus. Čudovit je za marinade, solatne prelive in seveda za pečen krompir.

Če se boste odločili, da obogatite svojo zbirko začimb s česnom v prahu, nujno preverite, kaj vsebuje vrečka. Je precej priljubljena začimba v azijskih deželah, v Indiji ga menda zmeljejo v prah 300 ton na leto, in pri večjem povpraševanju se vedno cena niža na račun kakovosti. Če kje, se ravno pri česnu splača izbrati ekološko pridelanega, evropskega porekla in brez nepotrebnih dodatkov. Takšen ni le začimba, ampak tudi vsestransko zdravilo. In obratno.

Pečen krompir s peteršiljevo pomako

Za dva.

  • 600 g krompirja
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • nasekljan suh čili (čili flakes)
  • česen v prahu ali granulah

Za pomako

  • velik šopek peteršilja
  • 50 g indijskih oreščkov
  • strok česna

Priprava

1. Olupljen krompir narežite na ne preveč tanke rezine. Pečico vključite na 220 stopinj.

2. Krompir naložite v ravno prav velik pekač, da ga zapolni po dnu. Če imate suh česen v granulah, ga podrobite v možnarju. Čili nasekljajte.

3. Na rezine krompirja v pekaču nameljite poper, solite, posipajte s česnom in nasekljanim čilijem. Radodarno prelijte z oljem. Krompir premešajte, da bo dobro naoljen z vseh strani, in ga poravnajte po dnu pekača. Bolje je, da ni naložen v plasteh.

4. Pecite do zlate skorjice, nekje dobre pol ure. Vmes ni treba mešati.

5. Velik šopek peteršilja malo narežite, da se ne bo zapletal med rezine blenderja. Zmiksajte narezan peteršilj, strok česna, indijske oreščke, malo soli in samo toliko vode, da nastane gosta, majonezi podobna pomaka.

6. Če vas je pri mizi več, pomako razdelite v mini lončke, skledice. Krompir pondite še vroč, naravnost iz pekača.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitro in poceni, brez drame v kuhinji
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed