Pečen losos z balzamično redukcijo
Sestavine
- 100–120 ml balzamičnega kisa
- glavica mladega česna
- ščep listkov rožmarina
- žlica oljčnega olja
- 100 g masla
- 500–750 g fileja lososa
Priprava
1. Česen sesekljamo ali stremo.
2. V kozici segrejemo olje, dodamo česen in rožmarin, in tik preden začne česen rjaveti ob robovih, prilijemo kis. Segrevamo približno 5 minut, pri tem izhlapeva voda.
3. Ko se kis zgosti v gost sirup, odstavimo.
4. Zdaj spečemo ribo. Lososa položimo v vročo ponev s kožno stranjo navzdol in ga pečemo najprej 5 minut, nato obrnemo in pečemo še 2 minuti. Solimo.
5. V še toplo balzamično redukcijo dodamo maslo v koščkih in mešamo, da se maslo povsem raztopi. Takrat omako precedimo skozi cedilo, da odstranimo začimbe.
6. Pečenega lososa preložimo na krožnik in prelijemo z balzamično redukcijo.
7. Ponudimo s pečenim mladim krompirjem iz pečice in veliko skledo zelene solate.
Nasvet: Če vam kaj omake ostane, jo porabite v naslednjih dneh. Odlična je s sočnim zrezkom pečene govedine z žara ali iz ponve, prav gotovo pa tudi s pečenim zrezkom svinjske ribice z žara ali pečenim mesom puste perutnine.
Različica: V omako med kuhanjem dodajte feferon ali začimbe po izbiri, zanimiva je ideja z dodatkom pomarančne lupine.
Ali ste vedeli: Balzamično redukcijo lahko uporabite tudi kot preliv na solati, le da vanjo ne dodate masla.
Preberite še: