Odprta Kuhinja

Pečen losos z balzamično redukcijo

Odpri galerijo
A+   A-
Imenitna omaka za kraljevski okus. Priprava: 2 minuti, čas kuhanja in peke: 10 minut.

Sestavine


- 100–120 ml balzamičnega kisa
- glavica mladega česna
- ščep listkov rožmarina
- žlica oljčnega olja
- 100 g masla
- 500–750 g fileja lososa

Priprava

1. Česen sesekljamo ali stremo.

2. V kozici segrejemo olje, dodamo česen in rožmarin, in tik preden začne česen rjaveti ob robovih, prilijemo kis. Segrevamo približno 5 minut, pri tem izhlapeva voda.

3. Ko se kis zgosti v gost sirup, odstavimo.

4. Zdaj spečemo ribo. Lososa položimo v vročo ponev s kožno stranjo navzdol in ga pečemo najprej 5 minut, nato obrnemo in pečemo še 2 minuti. Solimo.

5. V še toplo balzamično redukcijo dodamo maslo v koščkih in mešamo, da se maslo povsem raztopi. Takrat omako precedimo skozi cedilo, da odstranimo začimbe.

6. Pečenega lososa preložimo na krožnik in prelijemo z balzamično redukcijo.

7. Ponudimo s pečenim mladim krompirjem iz pečice in veliko skledo zelene solate.

 

Nasvet: Če vam kaj omake ostane, jo porabite v naslednjih dneh. Odlična je s sočnim zrezkom pečene govedine z žara ali iz ponve, prav gotovo pa tudi s pečenim zrezkom svinjske ribice z žara ali pečenim mesom puste perutnine.

Različica: V omako med kuhanjem dodajte feferon ali začimbe po izbiri, zanimiva je ideja z dodatkom pomarančne lupine.

Ali ste vedeli: Balzamično redukcijo lahko uporabite tudi kot preliv na solati, le da vanjo ne dodate masla.

 

Preberite še:

image_alt
Testenine z grahom in gorgonzolo

 

Datum Objave: 9.7.2017 ob 07:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: