Poletne tortilje, ki jih ne pečemo: 4 sveže ideje, ki so nas navdušile

Ko vročina pritisne, štedilnik odpove. Mi pa vseeno nočemo ostati lačni – ali pa poseči po isti solati ali zelenjavnemu sendviču kot včeraj. Z vami tokrat delimo naš najljubši hitri obrok za poletne večere:
Tortilje, ki jih ne pečemo. Ampak samo zavijemo in pojemo.
So hitre, sveže, prilagodljive in neverjetno okusne. Pa še pomagajo nam porabiti sestavine, ki jih že imamo v hladilniku.
Kaj potrebujemo?
- Tortilje (klasične, koruzne, brezglutenske, polnozrnate)
- Mazilo (humus, pesto, rikota, jogurt, avokado, kremni sir)
- Zelenjavni dodatki (sveža ali pečena zelenjava, kisla repa, bučke …)
- Beljakovine in zelišča (tofu, feta, dimljen sir, sezam, bazilika, drobnjak)

In zdaj … k našim najljubšim kombinacijam!
1. Caprese zavitek
Za vse, ki obožujemo paradižnik in baziliko.
Mazilo: kremni sir z žlico pesta ali grški jogurt
Nadev: rezine paradižnika, mocarela, sveža bazilika
Pika na i: kapljica balzamičnega kisa in ščepec soli
Zložen, zavit, prerezan na pol in postrežen. Tale kombinacija je popolna tudi za poletni brunch ali piknik.
2. Avokado + dimljen tofu
Veganska kombinacija, ki vedno zadane.
Mazilo: pretlačen avokado z limono in ščepcem soli
Nadev: trakci dimljenega tofuja, nariban korenček, rukola
Dodatek: malo sezama in nekaj kapljic sojine omake
Hranljivo, mehko, hrustljavo – vse v enem.
3. Humus + kisla repa
Fermentirana svežina, kot je še niste jedli.
Mazilo: klasičen ali pikanten humus
Nadev: kisla repa, naribana rdeča pesa, mlada čebula
Začimba: ščepec kumine ali zrna gorčice
Presenetljiva in neverjetno osvežujoča kombinacija, ki se poda tudi v sendvič.
4. Skutni zavitek z bučkami
Poletna lahkotnost v tortilji.
Mazilo: skuta z žlico jogurta, soljo in drobnjakom
Nadev: tanke rezine bučk (rahlo nasoljene in popivnane), listnata solata
Zaključek: bučno olje in bučna semena za hrustljavost
Kot solata – samo da je zavita.
Mini triki, ki olajšajo pripravo
- Tortiljo na hitro ogrejemo (10 s v mikrovalovki ali ponvi), da se ne lomi
- Zelenjavo narežemo na tanke rezine ali trakce, saj se tako pripravljena lažje se zvija
- Zavitek ovijemo v pergament, če ga bomo vzeli s sabo
- Kanček kisline (limona, jogurt, kis) vedno dvigne okuse