Odprta Kuhinja

Imate doma zelišča? V manj kot pol ure lahko iz njih pripravite odlične polpetke

Zeliščne polpetke so odlična priloga poletnim jedem. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
A+   A-
Zelišča na domačih vrtovih kar buhtijo.

Priprava teh zeliščnih polpetk vzame le 25 minut, končni rezultat pa prepriča še tako zahtevne okuševalce. 

Sestavine za polpetke:

  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 jajci, 100 g skute
  • 3 tanke rezine prekajene mesnate slanine
  • žlica naribanega parmezana
  • šopek zelišč: drobnjak, melisa, majaron, šetraj, peteršilj, koper, list mladega česna
  • ščepec soli, mleti poper po okusu, olje

Sestavine za omako:

  • 2 žlici olja
  • žlica gladke moke
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • šopek kopra, sol

Priprava:

  1. Krompir olupimo in naribamo na grobo, slanino narežemo na drobne kockice, zelišča drobno nasekljamo.
  2. Dodamo jajci, skuto in parmezan, sol in poper ter vse skupaj premešamo.
  3. V večji ponvi segrejemo olje. Nanj z žlico polagamo pripravljeno maso in oblikujemo polpetke. Ko so na eni strani pečene, jih z lopatico in žlico previdno obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Omaka: koper na drobno sesekljamo. V segretem olju na hitro prepražimo moko, tako da ostane še svetla, takoj dodamo koper, malo premešamo in zalijemo s smetano ter solimo in stalno mešamo, dokler ne zavre in se zgosti.

Nasvet: Parmezan lahko nadomestimo tudi s katerim drugim poltrdim naribanim sirom, slanino pa opustimo. Postrežemo s solato.

image_alt
Poletne tortilje, ki jih ne pečemo: 4 sveže ideje, ki so nas navdušile

Datum Objave: 7.7.2025 ob 07:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: