Odprta Kuhinja

Ne kuhajmo testenin – skuhajmo samo omako! Hladen trik za poletje brez štedilnika

Hladne testenine lahko pripravimo še kako drugače, kot le v testeninski solati. FOTO: gregory_lee/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ko temperature zvečer še vedno visijo nad 25 stopinjami, je zadnja stvar, ki si jo želimo, prižgati štedilnik in s tem spremeniti kuhinjo v mini savno.

Ampak kljub vročini bi vseeno nekaj pojedli, kajne? Še bolje – nekaj hitrega, hladnega in osvežilnega. Zato imamo za vas enega naših najljubših poletnih trikov:

Ne kuhajmo testenin. Skuhajmo samo omako.

Namesto da bi v veliki količini vrele vode kuhali testenine, raje posežemo po vnaprej kuhanih ali hitro pripravljenih rešitvah, ki jih samo prelijemo z omako – ta pa je lahko hladna, topla ali celo surova.

Mi največkrat uporabimo:

Testenine iz trgovine, ki jih ni treba kuhati (npr. riževi rezanci, sveži “nudlji” ali že kuhane testenine v vakuumu),

Couscous ali bulgur, ki ju lahko prelijemo z vročo vodo in pustimo 5–10 minut (brez štedilnika!),

Zelenjavni rezanci (bučke, kumare), ki jih narežemo z lupilcem – in so pripravljeni za pojest brez vsake toplotne obdelave.

Hladne poletne omake, ki jih imamo vedno pri roki:

1. Paradižnikova z baziliko in limono

  • Zreli paradižniki, narezani na kocke
  • Olivno olje
  • Limonin sok
  • Sol, poper
  • Narezana sveža bazilika

Vse skupaj pustimo stati 10 minut, da se paradižnik “zmehča” in ustvari naravno omako.

2. Jogurtova s tahinijem in limeto

  • Grški jogurt
  • Žlička tahinija
  • Sok limete
  • Sol, poper, sesekljan peteršilj

Osvežilna, rahlo orehasta omaka, ki se čudovito poda k hladnim testeninam in pečeni zelenjavi.

Testenine lahko pripravimo tudi s hladno omako. FOTO: gregory_lee/Getty Images
Testenine lahko pripravimo tudi s hladno omako. FOTO: gregory_lee/Getty Images

3. Pesto + voda od mozzarelle

  • 2 žlici pesta (klasični ali iz rukole)
  • 1–2 žlici tekočine od mozzarelle
  • Po potrebi malo olja

Nastane svilnata omaka, ki “obleče” vse, kar ji damo naproti – od testenin do bučk.

Dodamo še nekaj in postane večerja

Ko izberemo osnovo (testenine, rezanci, zelenjava) in omako, dodamo le še nekaj poletnih dobrot:

  • Natrgana mocarela ali feta,
  • Ohlajeni grah, pečene bučke ali artičoke iz konzerve,
  • Na vrh pa nekaj mandljevih lističev ali pinjol za hrustljavost.

image_alt
Napoletanska poletna klasika: frittata di spaghetti, ki jo Italijani radi vzamejo na plažo ali izlet

Datum Objave: 5.7.2025 ob 07:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: