Odprta Kuhinja

Pečeni jajčevci, polnjeni s kuskusom

Pečeni jajčevci, polnjeni s kuskusom
Odpri galerijo
A+   A-
Pečene polovice jajčevcev ponujajo privlačno in kremno podlago nadevu iz kuskusa, čičerke, bučk in paradižnikov. Povrhu nadrobimo še mladi sir, za piko na i krožnika in okusa bogatega kosila.

Poleti se stojnice branjevk kar krivijo pod domačimi dobrotami, ki jim ustreza sredozemsko poletje. Izkoristimo sezono in pripravimo bogato kosilo brez mesa, ki bo navdušilo vsakogar!

Sestavine

Jajčevci

  • 2 srednje velika jajčevca
  • oljčno olje
  • sol, poper

Nadev

  • 250 g kuskusa
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • bučka
  • 5 češnjevih paradižnikov
  • žlica sušenih paradižnikov
  • 5 žlic paradižnikove mezge
  • manjša pločevinka čičerke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna

Za povrh

  • mladi sir

Priprava

  1. Jajčevci: pečico vključimo na 200 stopinj.
  2. Jajčevca razpolovimo, prerezane plasti pa dobro posolimo in pustimo stati 10–15 minut. Potem tekočino, ki pride na plano, dobro pobrišemo s papirnato brisačko.
  3. Polovice jajčevcev popopramo in popršimo z oljčnim oljem.
  4. Pečemo jih 20–30 minut.
  5. Nadev: čebulo in sušene paradižnike narežemo na drobne kocke, česen sesekljamo.
  6. Bučko in paradižnik narežemo na kocke.
  7. V lonec vlijemo malo olja in na njem popražimo čebulo, da postekleni.
  8. Dodamo sušene paradižnike in česen ter pražimo 2 minuti.
  9. Zabavi se pridružijo še bučkine in paradižnikove kocke.
  10. Kuhamo, da se bučke zmehčajo, po potrebi prilijemo še malo vode.
  11. Solimo in popramo po okusu.
  12. V piskru zavremo zelenjavno jušno osnovo in jo prelijemo čez kuskus.
  13. Počakamo, da se kuskus napoji, nato ga zmešamo s praženo zelenjavo in čičerko.
  14. Postrežba: vsako polovico pečenih jajčevcev malce potlačimo, nato jih napolnimo z nadevom.
  15. Potresemo z nadrobljenim mladim sirom, poškropimo z oljčnim oljem in posujemo s svežimi zelišči.

Priporočamo še: Kumarična solata: tako pripravljena v vročini še bolj tekne

Datum Objave: 30.7.2024 ob 07:07

Več iz te teme:

jajčevciVegizelenjavne jedikuskus

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.