Pečenice: 7 priljubljenih idej, kako vse jih uporabiti
Odpri galerijo
A+ A-
Pečenice so izredno priročna sestavina, saj lahko iz njih pripravimo iznajdljive obroke. Kuhane in popečene so odlične, a zamislite si jih kot kroglice, pa v buhtljih in skrite v enolončnici za več okusa ...
1. Pečenice iz škrtoca
Praktičen recept, ki ga je prispevala naša bralka Vojke Cijan. igrajte se z dodatki po svojem okusu.
- 4 krompirji
- 2 para pečenic
- gomolj koromača
- 1 rdeča paprika
- kajmak
- sol
Priprava
1. Krompir olupimo in podolžno prerežemo na pol.
2. Gomolj koromača razlistamo in narežemo na širše trakove, enako papriko.
3. Pečenice razdremo in iz njih postrgamo meso.
4. Liste peki papirja prerežemo na pol. Na polovico papirja damo malo narezanih trakov paprike, na papriko položimo polovico krompirja, ki smo ga po zunanji strani malo posolili. Na prerezano stran pa naložimo meso iz polovice pečenice.
5. Vse skupaj zavijemo v peki papir in ob straneh zvežemo z vrvico, da dobimo obliko bonbona.
6. Pol »bonbončkov« naredimo s papriko, pol pa s koromačem.
7. Pečemo v pečici na 190 stopinjah 40 minut.
8. Postrežemo tako, da damo na krožnik dva »bonbončka« in zraven žlico kajmaka.
2. Pečenice v moštu
Za pripravo uporabimo ponev z debelim dnom ali nizko in široko posodo.
- 2 para pečenic
- žlička masti
- manjša čebula
- majhno olupljeno jabolko
- lovorov list
- 2 stroka česna
- mošt
- poper
Priprava
1. Pečenici rjavo opečemo na masti.
2. Dodamo kose čebule, kose jabolka, olupljena stroka česna, lovorov list in vse skupaj zalijemo z moštom, da skoraj prekrije klobase. Kuhamo na manjšem ognju. Ko zavre, na pol pokrijemo s pokrovko.
3. Klobase vsake toliko obrnemo, da se enakomerno kuhajo z vseh strani. Ko mošt skorajda povre in iz njega nastane omakica, bodo nared. Omako še popopramo po okusu.
4. Tako pripravljene pečenice ponudimo s krompirjevim pirejem, čebulo, jabolkom in omakico, ki je nastala iz povretega mošta.
3. Hitra enolončnica s podrto pečenico in tortelini (VIDEO)
Pomirjujoča toplina te goste in nasitne juhe je ključni razlog, da bo odslej med našimi recepti shranjena v kategoriji »za uteho«.
4. Slani buhtlji pujski
Odlični kruhki s slanim nadevom so pravo veselje za otroke in tudi odrasli jih z veseljem zmažejo. Nasmejijo pa tako ene kot druge …
5. Pečenica z matevžem in kislim zeljem
Kar matevža ostane, ga shranite v hladilnik za naslednji dan ali v posodici v zamrzovalnik. Do zdravja prijazne rastlinske beljakovine in vlaknine v njem lahko prehransko obogatijo marsikatero juho ali enolončnico. Kar vam ostane vode, v kateri ste kuhali pečenico, jo zamrznite kot jušno osnovo za kak ričet.
6. Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem
No, poglejte, kaj vse je mogoče, če dodamo ščepec ustvarjalnosti. Pečenice v novi preobleki.
7. Dušeno kislo zelje s pečenico
Klasika, ki najbolj tekne v mrzlih dneh.
Naslovna fotografija: Tatiana Volgutova/Getty Images
Mična.si: Učinki hoje na zdravje bodo kar 10x večji, če boste zraven počeli še to
Datum Objave: 4.11.2022 ob 07:11