Pehtranova pečena skutna torta, ki je prava poslastica

Kdor je že kdaj pobrskal med najinimi velikonočnimi recepti, je bržčas opazil zeleno nit, ki jih povezuje – pehtran. Dejstvo, da se to aromatično zelišče običajno znajde le v pehtranovi potici, je katastrofalno, pa čeprav je dotična potica odlična. Kot rečeno, midva ga dajeva povsod, največkrat v španoviji s skuto, s katero se najbolje ujame. Skutna tortica s pehtranom je že na papirju prava poslastica in brbončice temu le zagreto pritrdijo.

Pehtranova pečena skutna torta
Piškotno dno
- 170 g maslenih piškotov
- 80 g masla
Nadev
- 3 jajca
- 500 g skute
- 30 g svežega pehtrana
- 250 g milerama
- 160 g sladkorja
- 30 g gustina
- vrečka vaniljevega sladkorja
- sok in lupinica pol limone
Priprava
1. Najprej se lotimo piškotnih temeljev. Piškote zmeljemo, maslo raztopimo.
2. Oboje zmešamo in pritisnemo ob dno pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.
3. Pekač vržemo za 5 minut v pečico, segreto na 160 stopinj.
4. Skutni nadev: jajca ubijemo in jih skupaj z navadnim in vaniljevim sladkorjem z mešalnikom stepamo 6 minut.
5. V drugi posodi zmešamo skuto, mileram, limono, limonovo lupinico in gustin.
6. Sveži pehtran drobno nasekljamo, ga stresemo k drugim sestavinam in premešamo.
7. Jajčno zmes s spatulo vmešamo v skutno zmes, dobljeno pa vlijemo v pekač s piškotnim dnom.
8. Pečica že od prej pridno čaka pri 160 stopinjah, za kar jo nagradimo z enourno peko torte. Zadnjih 10 minut temperaturo dvignemo na 170 stopinj.
9. Ko je peke konec, pečico ugasnemo, pripremo vratca in pustimo, da se torta počasi ohladi v njej. Drugače bi prav žalostno popokala.
10. Sledi vaja iz potrpežljivosti – torto zbašemo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje čez noč.
11. Okrasimo jo s stepeno smetano in čokoladnimi jajčki.
Priporočamo še: Dvobarvna pletenica z orehovim in skutnim nadevom