Pehtranovi razpokančki

Poleg res dobrega okusa, s katerim nas hrustljavo razvajajo, se razpokančki ponašajo s preprosto in zabavno izdelavo.

Sestavine

– 120 g masla (iz 400 ml sladke smetane)
– 150 g sladkorja v prahu, jajce, 280 g moke
– zvrhana žlička pecilnega praška
– 2 žlici limonovega soka, 2 žlici suhega pehtrana

Priprava

1. Če nimamo masla, ga lahko kadarkoli naredimo iz sladke smetane: sladko smetano vlijemo v posodo in jo tepemo do onemoglosti. Najprej se bo spenila v stepeno smetano, nato bo upadla, na koncu pa se razdelila na tekočino in maslo. To damo še v gazo in iztisnemo še zadnje kapljice tekočine. Ta tekočina se imenuje pinjenec in je odlična v drugih receptih, na primer v smutiju.

2. Naredimo razpokančke: maslo sobne temperature in sladkor električno zmešamo in jima dodamo jajce.

3. Vse suhe sestavine naj se pomešajo med sabo, nakar jih dodamo k mokrim. Dobljeno testo za 20 minut postavimo v hladilnik.

4. Od testa odtrgamo majhno kepo in jo med dlanmi oblikujemo v kroglico. Povaljamo jo po sladkorju v prahu in vržemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

5. Pekač porinemo v pečico, kjer naj pri 180 stopinjah čaka 8–10 minut, medtem pa mi ob omamnih pehtranovih vonjavah živčno postopamo naokoli.

Namig: Okus po naključju nastalih pehtranovih razpokančkov se kosa z najimenitnejšimi velikonočnimi jedmi.
Priporočamo še: VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed