Pet legendarnih receptov za sladke kocke

Glede na to, kako ste prejšnji teden občudovali punč kocke Tamare Ružić, nam ne preostane drugega, kot da serviramo nadaljevanje. Verjetno boste tako kot mi navdušeni vsaj nad trikrat pečenim pecivom, za vas imamo kultno madžarico in pecivo, ki spominja na jaffa kekse. In to sploh ni konec.

Kocke iz pekača so zares zimzelene, ker so tako »široke«. Za vsakega se lahko najde primerna kombinacija okusov, običajno je osnovna priprava zelo preprosta (to je nalivanje sestavin v pekač), ostane pa tudi nekaj malega izziva za dobre kuharice: gre za način, kako jih razrežemo. Kocke, še najbolj tiste, ki imajo veliko kreme, morajo biti narezane s kirurško natančnostjo in imeti robove, na katerih bi se človek skoraj lahko porezal 🙂 Poglejmo, kako je to uspelo Neli Selan in Lei Sterle, prizorišče je znova najboljša kuhinja, v Bicovem centru Kult 316.

Trikrat pečene kocke

… ali klinton. Naš šampion tokratne peke. Namig: dovolimo, da jih režete tudi kot rezine.

Sestavine

Spodnja plast
– 250 g keksov, 250 g masla

Srednja plast
– 5 jajc, 500 g skute
– 150 g sladkorja
– zavitek vaniljevega sladkorja

Zgornja plast
– 2 lončka kisle smetane, 100 g sladkorja

Priprava

1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2. Kekse zmeljemo in dodamo maslo, zmehčano na sobni temperaturi. Vse skupaj vmesimo v testo, ki ne sme imeti večjih grudic.

3. V dveh ločenih skodelicah zmešamo še sestavine za srednjo in zgornjo plast biskvita.

4. Piškotno podlago razporedimo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 10 minut, vzamemo iz pečice in pustimo nekoliko stati, da se deloma ohladi.

5. V naslednjem koraku na podlago vlijemo skutno zmes in pečemo 25 minut, znova malo pustimo stati. Nazadnje vlijemo še zgornjo plast iz kisle smetane, to pa pečemo le 10 minut, vse pri 175 stopinjah.

6. Pecivo pustimo, da se temeljito ohladi, kar bomo zanesljivo dosegli, če ga damo čez noč v hladilnik.

Namig: Dobro se v vlogi podlage obnesejo tudi piškoti speculaas.

Malinova kocka z grškim jogurtom

Poletje je vsak dan.

Sestavine

Biskvitno dno
– 100 g polnozrnatih piškotov
– 180 g piškotov speculaas
– 100 g masla, 5 žlic sladke smetane

Nadev
– 430 g grškega jogurta
– 200 g zamrznjenih malin
– 200 ml sladke smetane, 80 g sladkorja
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 6 lističev želatine, limonina lupina

Malinov žele
– 300 g zamrznjenih malin
– 3 lističi želatine, 30 g sladkorja

Priprava

1. Piškote zmeljemo in jim dodamo raztopljeno maslo in sladko smetano. Zmes razporedimo na dno pekača in dobro potlačimo ter postavimo v hladilnik za 30 minut.

2. Nadev: zamrznjene maline stresemo v kozico, dodamo sladkor in jih pokuhamo le toliko, da voda izpari. Nato jih s paličnim mešalnikom zmeljemo. Ohladimo in primešamo h grškemu jogurtu.

3. Liste želatine namočimo v hladni vodi za 10 minut, da nabreknejo, medtem stepemo sladko smetano.

4. Želatino ožamemo in raztopimo nad vodno soparo ter jo vmešamo v zmes jogurta in malin. Na koncu dodamo še limonino lupino in stepeno sladko smetano.

5. Zmes razporedimo na piškotno dno ter postavimo v hladilnik za 1 uro.

6. Medtem pripravimo malinov žele: maline damo s sladkorjem v kozico in kuhamo, da se zmehčajo in voda izhlapi.

7. Želatino namočimo v hladni vodi in jo pustimo namakati 10 minut, nato jo ožamemo in dodamo topli zmesi malin. Nekoliko ohladimo in žele prelijemo čez jogurtov nadev ter vse skupaj postavimo v hladilnik za 1 uro.

7. Sladico narežemo na kocke, velike 3 x 3 cm.

Madžarica

Kot temelj smo vzeli poenostavljeni recept Urške Fartelj/220 stopinj poševno.

Sestavine

– 1,5 l polnomastnega mleka
– 120 g koruznega škroba
– 250 g temne čokolade za kuhanje
– 2 žlici temnega kakava
– 4 žlice sladkorja, 250 g masla

Glazura
– 100 g temne čokolade
– 4 žlice rastlinskega olja

Drugo
– 6 oblatov za madžarico

Priprava

1. Pripravimo višji model v velikosti oblatov.

2. Pudingova zmes: v manjši posodici zmešamo suhe sestavine: od mleka odvzamemo približno 0,5 dl in ga s suhimi sestavinami dobro zmešamo, da ni grudic. Preostalemu mleku dodamo nalomljeno čokolado in ga segrevamo do vretja, čokolada se mora stopiti.

3. Tik preden mleko zavre, zmanjšamo ogenj in vmešamo manjši del mleka, v katero smo vmešali suhe sestavine. Mešamo, dokler se zmes ne zgosti in postane pudingasta.

4. Nato naj se nekoliko ohladi, nekajkrat vmes dobro premešamo, da razbijemo kožico, ki se ustvarja na površju. V še toplo kremo z mešalnikom vmešamo na sobni temperaturi zmehčano in narezano maslo.

5. S še toplo kremo premazujemo oblate, drugega za drugim: na vrhu naj bo oblat.

6. Zadnji list testa obtežimo in pecivo shranimo v hladilniku, da se ohladi in poveže, najbolje čez noč.

Namig: Avtorica doda v čokoladno kremo tudi mleko v prahu (3 žlice), mi smo ga izpustili.

Jaffa kocke

Za pekač 30 x 40 cm.

Sestavine

Biskvit
– 250 g ostre moke
– 170 g sladkorja, 2 dl mleka, 4 jajca
– 6 žlic olja
– zavitek pecilnega praška
– žlička vaniljevega izvlečka

Zgornja plast
– polovica biskvita
– 2 neškropljeni pomaranči
– 50 g sladkorja v prahu
– 50 g čokolade z vsaj 55 % kakava
– 50 g masla
– 3–4 zvrhane žlice marelične marmelade

Glazura
– 100 g čokolade, 4 žlice olja

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Biskvit: moko in pecilni prašek presejemo in v skledi dobro premešamo.

3. Jajca in sladkor stepamo pri najvišji hitrosti kakih 5 minut, da narastejo in posvetlijo, sladkor pa se stopi. Prilijemo mleko, olje in vaniljev izvleček, premešamo in nazadnje dodamo moko s pecilnim. Vmešamo gladko testo.

4. Testo razporedimo v pekač, obložen s peki papirjem, in damo v ogreto pečico za 20–25 minut, nato ga dobro ohladimo na rešetki.

5. Pripravimo nadev: pomaranči razpolovimo in narežemo na koščke, sproti odstranjujemo peške. Zmeljemo v multipraktiku.

6. Čokolado nadrobimo in jo z maslom stopimo nad vodno kopeljo: nad lonec, v katerem vre voda, damo manjši lonček in med mešanjem raztapljamo čokolado.

7. Biskvit, ki se je medtem ohladil, razpolovimo po krajši stranici; polovico natrgamo na manjše koščke. Pomarančno kašo s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko kremo, nato dodamo natrgano polovico biskvita in čokoladno-masleno kremo ter zmešamo v gladko testo: biti mora precej mokro.

8. Nadev enakomerno razporedimo po preostali polovici biskvita.

9. Glazura: nad vročo kopeljo spet stopimo nadrobljeno čokolado, pomešano z oljem.

10. Glazuro enakomerno nalijemo po namazu na biskvitu.

11. Tako sestavljen biskvit hladimo na sobni temperaturi, potem pa ga prenesemo v hladilnik. Pripravljen je, ko se glazura strdi.

Biskvitna kocka s svežimi jagodami

Povzdignjena nedeljska preprostost.

Sestavine

– 5 jajc, 150 g sladkorja
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 200 g moke, 10 g kakava v prahu
– noževa konica pecilnega praška
– dodatno: 150 g svežih jagod in nekaj dodatnih za okrasitev, sladkor v prahu

Priprava

1. Jagode operemo, očistimo in narežemo na kocke.

2. Jajca penasto vmešamo s sladkorjem. Postati morajo puhasta in kremasta. Zmes razpolovimo.

3. Moko presejemo in ji dodamo pecilni prašek. Tudi to razpolovimo; v eno polovico moke dodamo kakav v prahu.

4. V prvo polovico jajčne zmesi narahlo vmešamo polovico moke, v drugo moko s kakavom.

5. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj vlijemo temno zmes, čez pa belo jajčno zmes.

6. Na koncu potresemo še na kocke narezane jagode.

7. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

8. Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga narežemo na manjše kocke, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z jagodami.

Poizkusite še: VIDEO: Tako boste naredili popolne jabolčne štruklje

Fotografija: Mavric Pivk

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed