Pet najboljših receptov s peso naših bralcev
Odpri galerijo
A+ A-
Kuhanje v mescu decembru je obrodilo sadove. To so najboljši recepti s peso naših bralcev.
Pesni zlatniki
1. mesto za Ireno Hitti. Naša najuspešnejša bralka je dobro začela leto: to je recept, ki ponuja številne dodatne možnosti.
Sestavine
- 2 podolgovati pesi
- 100 g jedilne čokolade
- 2 žlici cedevite
Priprava
1. Pesi skuhamo, olupimo in ohladimo, nato ju narežemo na kolobarje debeline 4 mm in jih po obeh straneh posujemo s cedevito.
2. V mikrovalovni pečici ali v lončku nad soparo stopimo čokolado. Pesne kolobarčke drugega za drugim pomakamo v stopljeno čokolado in odlagamo na kovinsko paličico za žar, da se odvečna čokolada odcedi in strdi.
Namig: Po želji lahko za dekoracijo uporabite pisane mrvice. Okus pa spominja na jaffa piškote.
Kruhov narastek z rdečo peso
2. mesto za še eno staro znanko, Tino Smodiš. Čudovito izhodišče za dodatke.
Sestavine
- 250 g belega toasta
- 4 dl mleka
- 60 g sladkorja
- 200 g pireja rdeče pese
- zavitek vaniljevega sladkorja
- zavitek vaniljevega pudinga
- žlička cimeta
- 4 jajca
- maslo za premaz pekača
Priprava
1. Kruh prelijemo z mlekom, dodamo pesni pire, vaniljev puding in cimet.
2. Jajca, sladkor in vaniljev sladkor spenimo in narahlo primešamo zmesi.
3. Zmes prelijemo v namaščen in z drobtinami posut pekač.
4. Pečemo 20–25 minut pri 200 stopinjah. Še vroče postrežemo.
Namig: Sestavin je za pekač velikosti 30 x 22 cm.
Pesne palačinke s solato tzatziki
3. mesto za Dominiko Novak Pihler. Lepa, predvsem barvna poživitev.
Sestavine
- 2 jajci
- 3 zvrhane žlice moke
- ščep soli
- približno 1,5 dl pesnega soka
- naribana kumara
- grški jogurt
- sol, sveži ali, če ni svežega, suhi koper
- pol stroka česna
Priprava
1. Testo za palačinke pripravimo kot običajno, namesto mleka uporabimo pesni sok. Spečemo palačinke.
2. Zmešamo naribano kumaro, jogurt, sol, strt česen in koper. Palačinke obložimo z nadevom in zvijemo kot običajno.
Namig: Količino soka prilagodimo moki, tako da dobimo lepo gladko testo.
Preprost pesni kolač
4. mesto za Dominiko Novak Pihler. Premalo »občutka« pese!
Sestavine
- 20 dag stopljenega masla
- 25 dag sladkorja
- 4 jajca
- 200 ml pesnega soka
- 37 dag kamutove moke (če je nimate, uporabite navadno pšenično ali pirino)
- žlička kakava
- lupinica 1 bio limone in 1 bio pomaranče
- zavitek vaniljevega sladkorja (burbonska vanilja)
- zavitek pecilnega praška
Priprava
1. Ločimo beljake in rumenjake.
2. Rumenjake stepemo s sladkorjem in maslom, vaniljo, dodamo naribano lupinico limone in pomaranče, nato kakav, postopoma dodajamo pesni sok in moko. Na koncu vmešamo sneg iz beljakov.
3. Vlijemo v podolgovat pekač in pečemo približno 40 min pri 180 stopinj Celzija oz. dokler ni pečeno.
4. Ko se ohladi, kolač potresemo s sladkorjem v prahu.
Namig: Kolač je drugi dan še boljši.
Dušena pesa s kajmakom
5. mesto za Jožico Grivec. Preobilno!
Sestavine
- 400 g rdeče pese
- 10 g masla
- žlica sesekljane čebule
- 150 g kajmaka
Priprava
1. Peso napol skuhamo, olupimo in narežemo na lističe.
2. V posodo damo maslo, kajmak, čebulo ter peso in deset minut pražimo oziroma dušimo.
Namig: Na naši spletni strani odprtakuhinja.si preberite, kako naredimo kremno juho iz rdeče pese, pa tudi o rdečem humusu vas bomo tam poučili.
Preberite še: Iščemo: šunka, krača, klobase
Poskusite še naše druge recepte z rdečo peso:
Pečena rdeča pesa s feto in balzamičnim kisom
Solata iz rdeče pese in avokada z limonovim prelivom
Kremna juha iz rdeče pese
Rožnati prigrizek
Predjed z rdečo peso
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 17.1.2018 ob 07:01