Pet odličnih receptov z rabarbaro

Zdaj je pravi čas za rabarbaro. Stebla so nežna in sočna in vabijo, da si jih privoščimo: najpogosteje kot osnovo slaščic, včasih pa jim lahko namenimo tudi vlogo zelenjavne priloge mesu.

Klasična kombinatorika rabarbaro postavlja v družbo vanilje in jagod, prav tako zanimiva je v zgodbi z rdečimi pomarančami in karamelom. Sestavine, s katerimi pri rabarbari ne morete zgrešiti, so še kardamom, meta, limona, komarček ter cela paleta mlečnih izdelkov, kot so skuta ter kisla in sladka smetana. Obnese se tudi v družbi porta.

1. Gratinirane jagode in rabarbara

Lahka priprava, za štiri porcije.

Sestavine

– maslo za pekač
– 350 g rabarbare, očiščene in narezane na majhne koščke
– 5 žlic sladkorja
– 300 g velikih jagod, prerezanih na polovico
– 4 jajca
– 4 žlice amaretta
– sladkor v prahu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj), pekač premažemo z maslom.

2. Rabarbaro v kozici popražimo skupaj z žlico sladkorja – približno tri minute. Nato jo stresemo v pekač in dodamo jagode.

3. Beljake stepemo v trd sneg (med stepanjem dodamo ščepec soli). Rumenjake stepemo skupaj s preostalim sladkorjem in jih nato previdno vmešamo v sneg.

4. Zmes prelijemo čez sadje in pečemo približno 12 minut, tako da se na vrhu zlato rumeno zapeče.

5. Pred serviranjem gratinirane jagode in rabarbaro potresemo s sladkorjem v prahu.

2. Rabarbarin in bezgov sirup

Okus pozne pomladi v steklenici.

Sestavine

– rabarbarin sirup
– 500 g rabarbare
– 500 g sladkorja
– bezgov sirup
– 8 velikih bezgovih cvetov
– 500 g sladkorja

Priprava

1. Rabarbaro operemo, odrežemo olesenele konce stebel, odstranimo žile in narežemo na 4 cm velike koščke.

2. Segrevamo jih skupaj s sladkorjem in pol litra vode, dokler se sladkor ne raztopi. Odstavimo in pustimo počivati 30 minut.

3. Pretlačimo skozi gosto tkanino ali cedilo, pretočimo v prekuhano steklenico in dobro zapremo, nato pustimo, da se ohladi.

4. Za bezgov sirup segrevamo cvetove s sladkorjem in pol litra vode, dokler se sladkor ne raztopi. Podobno kot pri rabarbarinem sirupu pretočimo v prekuhano steklenico, trdno zapremo in pustimo, da se ohladi.

3. Rabarbarin kolač

Za pekač 10 x 30 cm oziroma 16 koščkov; lahka priprava.

Sestvaine

– žlica maščobe za pekač
– 2–3 žlice ovsenih kosmičev
– 350 g rabarbare, narezane na 2 cm dolge koščke
– 320 g bele moke
– 50 g polnozrnate moke
– 200 g sladkorja
– žlica pecilnega praška
– žlička mletega ingverja
– 200 g masla, 100 ml mleka, 4 jajca
– 50 g mletih mandljev
– sladkor v prahu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj (ventilatorsko na 180), pekač premažemo z maščobo in potresemo s kosmiči.

2. Rabarbari primešamo dve žlici bele moke.

3. Preostali beli moki primešamo polnozrnato moko, sladkor, pecilni prašek, ingver in ščepec soli. Počasti raztopimo maslo, dodamo mleko in jajca ter vse skupaj penasto umešamo. Tekoče sestavine dodamo suhim, nato na hitro zmešamo v gladko testo. Na koncu vmešamo še mlete mandlje in rabarbaro ter maso pretresemo v pekač.

4. Pečemo od 45 do 50 minut. Z leseno palčko preverimo, ali je gotovo. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da malce stoji. Nato pecivo zvrnemo iz modela, da se ohladi. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu.

4. Rabarbarina pita

Klasičen recept za nekaj več časa.

Sestavine

– 300 g moke
– ščepec soli
– 150 hladnega masla
– 70 g sladkorja
– 1 jajce
Nadev
– 400 g rabarbare
– 200 g sladkorja
– žlička cimeta
– 200 ml kisle smetane
– 4 jajca
– sok 1 limone

Priprava

1. Moko v skledi posolite, premešajte, nato dodajte na koščke narezano maslo in z rokami gnetite, dokler zmes ne spominja na drobljenec. Dodajte sladkor in postopoma stepeno jajce, da se zmes poveže. Če je pretrda, prilijte malo vode.

2. Testo oblikujte v kepo, zavijte v folijo in dajte vsaj za pol ure v hladilnik.

3. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Z maslom namažite model za pito premera 25 cm.

4. Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljajte, z njim obložite model in ga na več mestih prebodite z vilicami. Na testo dajte peki papir in suhe stročnice. Pecite 15 minut, nato odstranite papir in stročnice.

5. Rabarbaro narežite na 7 cm dolge koščke ter posujte s polovico sladkorja in cimetom.

6. Kislo smetano zmešajte s preostalim sladkorjem, jajci ter limoninim sokom.

7. Z rabarbarinim nadevom obložite delno pečeno testo, čezenj pa polijte še jajčno-smetanovo zmes.

8. Pecite še približno 30 minut, dokler pita ni zlato zapečena.

5. Solata z rabarbaro in piščancem

Malo drugačna kombinacija – kot zelenjavna prikuha.

Sestavine

– 700 g rabarbare
– 200 g sladkorja
– žlička mletega ingverja
– 4 kosi piščančjih prsi po 150 g
– 2 žlici oljčnega olja
– sol
– poper

Priprava

1. Rabarbaro operemo, očistimo in olupimo ter narežemo na majhne koščke. V ponvi počasi karameliziramo sladkor, dodamo rabarbaro in skupaj dušimo približno 4 minute.

2. Odstavimo in dodamo ingver.

3. Prsi operemo, osušimo, solimo in popramo ter na vročem olju spečemo.

4. Nato jih zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati nekaj minut. Razrežemo jih na trakove in postrežemo skupaj s karamelizirano rabarbaro.

Poizkusite še: Jagodna limonada z meto in baziliko

Recepti in fotografija Guliver/Stockfood

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed