Odprta Kuhinja

Pet predlogov za najboljše solatne prelive

Odpri galerijo
A+   A-
Kup presne ali kuhane zelenjave bodo, kot bi mignil, spremenili v posebno, tudi glavno jed; ni se treba omejevati le na kis in olje.


Za nami so dnevi martinovanja, pospremljeni z bogatimi, krepkimi jedmi, ki so marsikomu težko obležale v želodcu, zato nam v poprazničnih dneh prijajo lahkotnejši obroki z obiljem zelenjave. Solate so hitro pripravljene, na vrtu ali tržnici kupimo radič, endivijo, zraven naribamo kuhano ali surovo rdečo peso, dodamo korenovke pa črno redkev in seveda stročnice v zrnju. Vse to in še kaj, kar smo pozabili našteti, kombiniramo v poljubnih razmerjih.

A ne glede na kombinacije in barvitost osnovnih sestavin – vsaka solata zahteva še piko na i. Lahko posežemo po klasiki in zmešamo dresing iz kisa, olja in soli, osnovni preliv pa popestrimo z različnimi dodatki, na primer česnom, čebulo, mlado čebulo, šalotko, naribano lupinico citrusov, gorčico, zelišči in začimbami, osladimo z medom ali sladkorjem. Lahko posežemo tudi po bolj polnih, kremastih prelivih, ki zahtevajo malo več priprave.

Zato je bolje, da solatni preliv naredimo sami


Če jih kupujemo, moramo vedeti, da je večina industrijsko pripravljenih solatnih prelivov narejena iz poceni olja nizke kakovosti, povrhu pa s preobilico soli in sladkorja. In tako solata z enim zamahom postane nezdrava. Zato se potrudimo in prelive pripravimo sami iz izbranih osnovnih sestavin, marsikaj se najde v domači shrambi. Ponujamo vam nekaj zanimivih predlogov, priprava teh prelivov praviloma vzame le nekaj minut. Solata bo tako vselej drugačna in ni strahu, da bi padli v enolično rutino. Enkrat bo kisla, drugič sladka, prelivi bodo bolj tekoči ali poudarjeno kremasti, povsem gladki ali pa bomo pod zobmi začutili sled grobo mletih semen.
Osnova za gosto teksturo prelivov so lahko jogurt, gorčica, svež avokado ali arašidovo maslo, ki jo s kislo sladkimi dodatki in začimbami zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v blenderju.

1. Prvega predloga se bodo razveselili ljubitelji arašidovega masla. Tega zmešamo s sojino omako, sezamovim oljem in limoninim sokom v kremasto zmes. Dodamo strt česen in svež nariban ingver in še enkrat zmeljemo.

2. Če smo za slajše, poskusimo s prelivom iz javorovega sirupa in dijonske gorčice, ki ju začinimo z balzamičnim kisom in nevtralnim rastlinskim oljem.

3. Podoben je preliv, ki ga pripravimo iz gorčice, medu in oljčnega olja, v katero zmešamo makova zrna ali druga semena.

4. Nekoliko blažji je preliv, narejen iz svežega avokada, začinjenega s koriandrom in limoninim sokom.

5. Ne pozabimo še na klasični preliv iz grškega jogurta. Temu dodamo zelišča, pa tudi gorčico in majonezo.
Priporočamo še: Najbolj hitro testo za pico, ki ga ne gnetemo

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: VeselovaElena/Getty Images
Datum Objave: 14.11.2023 ob 06:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: