Pet receptov brez glutena

Kako pripraviti jedi brez občutka prikrajšanosti?

Zajtrk brez glutena

Puhastih belih žemljic res ni na jedilniku, so pa kruhki iz posebne brezglutenske moke, ki jih kupimo v trgovini ali spečemo sami. Na voljo so že pripravljene mešanice iz različnih vrst primernega škroba oziroma moke, praviloma z aditivi za vezavo vode. Eksperimentiranje je dovoljeno, toda po izkušnjah bolnikov se je pri peki najbolje držati receptov proizvajalca moke, ker potem kruh uspe. Izkušeni povedo, da je brezglutenski kruh najboljši, pravzaprav dober, le sveže pečen. Zato si za druge dni pomagajo tako, da pečen kruh narežejo na rezine in zamrznejo. Po potrebi posamezno rezino odtalijo in malenkost pogrejejo. Sicer se ti kruhi zelo drobijo in so komajda užitni.

Za zajtrk gotovo ni nujen le kruh, čeprav je precej ponudbe primernih žemljic in drugega drobnega peciva – odličen zajtrk so koruzni kosmiči v mleku ali naravnem jogurtu z dodatkom sadja. Ovseni kosmiči vsebujejo gluten, četudi ne prav veliko. Obvezno je izbrati kosmiče, takšne ali drugačne, za katere proizvajalec zagotavlja, da so primerni za bolnike s celiakijo, to je z znakom prečrtanega žitnega klasa.

Namesto kosmičev zjutraj jemo proseno ali ajdovo kašo, skuhano na mleku, lahko pa tudi polento in močnik iz riževe, prosene ali koruzne moke, prav tako rižev ali proseni zdrob. Kašo je treba obvezno prebrati, saj je pogosto onesnažena z zrni drugih žit.

Da se izognemo enoličnosti v prehrani, izberemo kdaj napihnjen amarant, ki ga uporabimo kakor napihnjen riž v raznih mešanicah mislija.

Krompirjevi svaljki s koruznim škrobom

Zdaj veste, kaj izbrati, če doma ne bo bele moke; priprava 30 minut, čas kuhanja 3 minute

– 500 g krompirja
– 100 g koruznega škroba
– 1 jajce
– sol

Priprava

1. Krompir skuhamo v olupku v rahlo slani vodi, še toplega olupimo in pretlačimo skozi tlačilko za krompir.

2. Dodamo sol, jajce in postopno koruzni škrob, da dobimo ustrezno gosto krompirjevo testo.

3. Oblikujemo za dober prst debel svaljek, ga razrežemo na največ dva prsta velike kose in jih vstavimo v slan krop.

4. Ko priplavajo na površje, kuhamo še največ 2 minuti. S penovko jih poberemo iz vode in ponudimo z omako.

Opomba: Namesto koruznega škroba lahko uporabimo primerno brezglutensko mešanico (najbolje s krompirjevim škrobom in riževo moko) ali riževo moko, vendar pri slednji obvezno dodamo jajce več.

Koristen nasvet: Pri dieti brez jajc uporabimo namesto koruzne moke oziroma škroba eno od brezglutenskih mešanic z aditivom za vezavo (za kruh).

Piškoti iz riževe moke

Okus je rahlo peskast, vendar ni moteč; priprava 5 minut, počitek 30 minut, čas peke 8–10 minut

– 300 g riževe moke
– za noževo konico pecilnega praška in sode bikarbone
– za noževo konico cimeta, ščep soli
– 150 g masla
– 2 jajci
– 100 g sladkorja

Priprava

1. Vse sestavine zmešamo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga ovijemo v folijo ali vrečko in za pol ure postavimo na hladno.

2. Testo razvaljamo in izrežemo poljubne oblike. Lahko oblikujemo tudi rogljičke.

3. Piškote pečemo pri 200 stopinjah 8–10 minut, da svetlo porjavijo.

Različica: 50 g moke lahko zamenjamo s kokosovo moko, mletimi oreščki.

Koristen nasvet: Za krhko testo (piškote, pite) in biskvit je najbolje uporabiti riževo moko, ki je primerno nadomestilo za pšenično. Piškote naredimo še iz posebnih vrst moke, kot so kvinojina, čičerkina, prosena, kostanjeva, celo koruzna, vendar je uporabimo največ petino celotne količine, sicer se pecivo preveč drobi.

100 % ajdove palačinke

Uspejo tudi tanke in velike; priprava 5 minut, počitek 30 minut, čas peke največ 2 minuti

– 300 g ajdove moke
– 1 jajce
– ščep soli
– 2 žlici sladkorja
– voda ali mleko

Priprava

1. Testo pripravimo kakor za običajne palačinke iz pšenične moke, in sicer moko pomešamo s soljo, jajcem in tekočino (vodo, mleko). Dodamo tudi sladkor, da bodo palačinke boljšega okusa. Testo naj počiva pol ure na hladnem.

2. Nato v ponvi na malo maščobe spečemo tanke palačinke in ponudimo, najbolje z domačo marmelado ali jabolčno kašo z orehi. Njami.

Opomba: Količina tekočine? Hm, dobro vprašanje. Ajdova moka popije precej tekočine, zato je bomo porabili vsaj 6 dl, verjetno celo več. Dobiti moramo le rahlo gostejše testo kakor iz pšenične moke, saj bomo najbrž pekli malo debelejše palačinke, z izkušnjami pa je mogoče narediti res tanke tudi (iz bolj tekočega) ajdovega testa, ki se prav nič ne trgajo. Poskusite, vaja dela mojstra!

Koristen nasvet: Del ajdove moke zamenjamo s katero drugo vrsto. Izkušeni svetujejo predvsem riževo moko ali katero od že pripravljenih mešanic za biskvit.

Kvašeni pečeni kolački z datlji

Po receptu z zavitka brezglutenske mešanice za kvašeno testo; priprava 5 minut, počitek 30 minut, čas peke 30 minut

– 500 g brezglutenske moke (koruzni škrob, polnomastna sojina moka, zgoščevalec guar gumi, emulgator sojin lecitin)
– 150 g sladkorja
– 2 jajci
– 100 g masla
– 100 g datljev ali rozin
– kocka svežega kvasa (42 g)
– 7 g soli
– 350 g mleka
– limonova lupinica

Priprava

1. V toplem mleku raztopimo kvas.

2. V posodo stresemo moko, dodamo sladkor, sol, stopljeno maslo, jajci in mleko s kvasom.

3. Vse sestavine krepko pomešamo s kuhalnico, da se enakomerno premešajo in testo postane gladko. Nazadnje vmešamo še rozine ali narezane datlje. Testo je sprva precej tekoče, ampak po minuti ali dveh nabrekne (zaradi guar gumija) in se zgosti.

4. Naložimo ga v več manjših modelčkov ali enega večjega, dobro potlačimo, da zavzame čim več prostornine modela, saj le malenkost naraste, in pustimo počivati pol ure.

5. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno pol ure.

Različica: Po enakem receptu uspejo tudi ocvrte miške.

Opomba: Pri kvašenem brezglutenskem testu je počitek namenjen zgoščevanju testa, ne vzhajanju. Kvas pomaga kasneje ob stiku s toploto malenkost povečati volumen samega peciva ali kruha. Razni aditivi so pač nujni, vendar naj ne bodo stalnica v prehrani. Guar gumi je naravnega izvora.

Koristen nasvet: Za kvašeno testo – pečeno ali ocvrto – je najbolje uporabiti posebne brezglutenske mešanice, lahko jim dodamo malo ajdove, čičerkine moke in še katere od bolj »lepljivih« različic. Riževa in prosena moka za kvašeno testo nista primerni. Pri delu pazimo, da testo ne pride v stik z glutensko moko, prav tako za namastitev pekača uporabimo le dovoljeno moko ali drobtine. Previdnost pri mletem sladkorju – raje ga zmeljite sami ali izberite zavitek brez aditivov proti sprijemanju.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Življenje brez glutena

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.