Odprta Kuhinja

Pinca, kot jo pripravijo na Notranjskem

German sweet Easter bread brioche Osterbrot with almonds and raisins
Odpri galerijo
A+   A-
Pinca je bogat sladek kruh, pogosto obogaten z dodatki, kot so suho sadje, pinjole, različni oreščki, ki ga pečemo za praznike, posebno na veliko noč.



»Takšen kruh se je ob  potici pekel za velike praznike, nikakor pa ni smel manjkati v košari, ki smo jo nesli na velikonočni žegen,«  je zapisal Rihard Baša, ki o receptih z Notranjske piše novo knjigo, ki bo izšla v slovenščini, nemščini, angleščini in italijanščini. »Pomembno je bilo, da se je izpod prtička, s katerim se je košaro pokrilo, videl dober del pinca, s tem se je gospodinja pohvalila s svojimi spretnostmi, pa tudi z blagostanjem v hiši. Tudi na velikonočni mizi, je imela pinca vedno častno mesto na sredini mize.«
Recept je delček prispevka Kulinarične razglednice iz Slovenije: velika noč na Zelenem krasu

Sestavine



  • 500 g moke

  • 1 kocka kvasa

  • 4 žlice sladkorja

  • 1 ščepec soli

  • 100 g masla

  • 2,4 dl toplega mleka

  • 4 rumenjaki

  • 2 žlici ruma

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

  • 1,5 žličke pomarančne lupinice

  • 1 žlica limonovega soka

  • za premaz: 1 jajce

  • po želji: pest rozin


Priprava


1. Pečico prižgemo na 180 stopinj.

2. Iz sestavin zamesimo gladko kvašeno testo, ki naj v miru vzhaja. Testo pokrijemo, da se ne izsuši.

3. Ko se testo podvoji, ga premesimo, da dobimo gladko površino, in ga oblikujemo.

Običajno so ga pustili v obliki hlebca in vanj trikrat zarezali v obliki zvezde. Velikokrat so iz tega testa spletli kito in ga pekli v tej obliki. Skratka, oblika ni predpisana, zanimivo pa je, da so sladek kruh velikokrat kombinirali s slanimi mesninami in žuco.

4. Pred peko se kruhek premaže s stepenim jajcem in peče 40 minut.

Besedilo in recept: Rihard Baša
Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.4.2020 ob 17:04

Več iz te teme:

Rihard Bašapincavelikonočni kruh

Naročite se na e-novice:

Goga Gordana SredojevićAvtor na portalu Odprta kuhinja