Pinca, kot jo pripravijo na Notranjskem

Pinca je bogat sladek kruh, pogosto obogaten z dodatki, kot so suho sadje, pinjole, različni oreščki, ki ga pečemo za praznike, posebno na veliko noč.

»Takšen kruh se je ob  potici pekel za velike praznike, nikakor pa ni smel manjkati v košari, ki smo jo nesli na velikonočni žegen,«  je zapisal Rihard Baša, ki o receptih z Notranjske piše novo knjigo, ki bo izšla v slovenščini, nemščini, angleščini in italijanščini. »Pomembno je bilo, da se je izpod prtička, s katerim se je košaro pokrilo, videl dober del pinca, s tem se je gospodinja pohvalila s svojimi spretnostmi, pa tudi z blagostanjem v hiši. Tudi na velikonočni mizi, je imela pinca vedno častno mesto na sredini mize.«

Recept je delček prispevka Kulinarične razglednice iz Slovenije: velika noč na Zelenem krasu

Sestavine

  • 500 g moke
  • 1 kocka kvasa
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 100 g masla
  • 2,4 dl toplega mleka
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1,5 žličke pomarančne lupinice
  • 1 žlica limonovega soka
  • za premaz: 1 jajce
  • po želji: pest rozin

Priprava

1. Pečico prižgemo na 180 stopinj.

2. Iz sestavin zamesimo gladko kvašeno testo, ki naj v miru vzhaja. Testo pokrijemo, da se ne izsuši.

3. Ko se testo podvoji, ga premesimo, da dobimo gladko površino, in ga oblikujemo.

Običajno so ga pustili v obliki hlebca in vanj trikrat zarezali v obliki zvezde. Velikokrat so iz tega testa spletli kito in ga pekli v tej obliki. Skratka, oblika ni predpisana, zanimivo pa je, da so sladek kruh velikokrat kombinirali s slanimi mesninami in žuco.

4. Pred peko se kruhek premaže s stepenim jajcem in peče 40 minut.

Besedilo in recept: Rihard Baša
Naslovna fotografija: Getty Images

Goga Gordana Sredojević
Goga Gordana Sredojević

Solastnica in direktorica podjetja MGM Media Optima d.o.o., ki je podjetje za odnose z javnostmi, predvsem na področju turizma. Pod blagovno znamko Best Press Story organiziramo študijska potovanja za domače in tuje novinarje, urednike, blogerje in ostale spletne vplivneže. Eden od projektov za promocijo so tudi Kulinarične razglednice iz Slovenije, ki jih promoviramo pod imenom Foodcards From Slovenia. Gre za projekt pri katerem predstavljamo restavracije, chefe, vinarje, pivovarje, ustvarjalce produktov kot so olja, marmelade, … Pri tem delu mi v snovanju zgodb pride prav moje dolgoletno uredniško in novinarsko znanje. Vsekakor pa tudi sama rada kuham in iz marsikaterega popotovanja po Sloveniji dobim navdih za kuharsko ustvarjanje. V času koronavirusa vam bomo na ta način predstavljali, kaj vse ponujajo naše destinacije in restavracije.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed