Pire iz sladkega krompirja: tako dober, da bi ga morali prepovedati

Brez cedila se v njegovo pripravo sploh ne spuščava! Poleg krompirčka se na praznični mizi odlično počuti tudi masleni grah z meto.

Ali je sploh kaj lepšega od polne sklede nesramno kremnega pireja iz kombinacije sladkega in navadnega krompirja? Midva sva nora nanj, a le, če je pripravljen po spodaj opisanem postopku.

Pire

  • 600 g sladkega krompirja
  • 600 g krompirja za kuhanje
  • 400 ml sladke smetane
  • 50 g masla
  • 1–2 žlički soli
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka

Masleni grah z meto

  • velika skodelica graha
  • manjši šopek mete
  • 2–3 žlice masla
  • sol, poper

Priprava

1. Pire: obe vrsti krompirja olupimo in narežemo na enakomerne kocke.

2. Stresemo jih v pisker, zalijemo s hladno vodo in posolimo z dvema troprstnima ščepcema soli.

3. Krompir ob počasnem brbotanju kuhamo do mehkega – približno 20 do 30 minut, nato ga stresemo v cedilo in pustimo nekaj minut pri miru, da z njega izpari voda, nato ga vrnemo v pisker.

4. V kozici zavremo sladko smetano in vanjo vržemo kos masla.

5. Vročo smetano zlijemo h krompirju, nato dodamo 1–2 žlički soli in sveže nastrgan muškatni orešček.

6. Vse skupaj zmečkamo s tlačilcem krompirja.

7. Pograbimo pa še fino cedilo in skozenj s silikonsko spatulo pretlačimo ves krompir.

8. Če je pire pregost ali ga moramo naknadno pogreti, mu preprosto dodamo malo sladke smetane in ga premešamo nad šibkim ognjem.

9. Masleni grah z meto: v kozico stresemo zamrznjen grah in dolijemo vodo.

10. Solimo z dvema ščepcema soli in pri­stavimo na ogenj. Ko zavre, kuhamo še 20 minut, nato ga odcedimo.

11. V manjšo ponev postavimo maslo in liste mete. Nad srednje močnim ognjem segrevamo, da se maslo raztopi, nato dodamo kuhan grah. Mešamo kako minuto ali dve, nato solimo in popramo po okusu ter postrežemo.

Priporočamo še: Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed