
Pire krompir pogosto priložimo okusnim prazničnim jedem. Tako ga pripravi slavna ameriška gospodinja Martha Stewart.
Krompirjev pire je klasika med prilogami in pogosto se znajde tudi na praznično obloženi mizi. Vsi vemo, da gre za zmečkane koščke skuhanega krompirja, sestavine, ki njihov okus dvignejo na višji nivo, pa se razlikujejo od recepta do recepta.
Tokrat smo za navdih poškilili v lonec Marthe Stewart, ki pravi, da na spodnji način pripravi najbolj kremast in okusen pire. Priprava bo od nas zahtevala nekaj minut več kot sicer, a se bo vse obrestovalo. Ste za, da se kar lotimo recepta?
Sestavine
- 1,3 kg olupljenega krompirja
- 60 g masla
- 4 vejice timijana
- 2 stroka česna
- 360 ml sladke smetane
- 120 ml mleka
- 2 žlici soli
- poper
Priprava
1. Krompir olupimo, narežemo na majhne kose in kuhamo na sopari, dokler ni čisto mehak, približno 25 do 30 minut.
2. V kozici stopimo maslo ter ga segrevamo in mešamo, dokler ne postane rjave barve, približno 5 do 10 minut. Timijan in sesekljan česen ovijemo v gazo in čez precedimo maslo. V slednjega dodamo smetano in dobro premešamo.
3. Krompir odcedimo in ga nemudoma pretlačimo skozi cedilo. Pomagamo si z gumijasto spatulo.
4. V pretlačen krompir vlijemo smetanovo maslo in mleko ter mešamo, dokler pire ni čisto gladek in svetleče teksture.
Preberite še: Praznični projekt: croquembouche
Fotografija: phasinphoto/Getty Images