Odprta Kuhinja

Piščančja enolončnica z zelenjavo in jajcem: sestavina, ki poskrbi za pravi preobrat okusa

Piščančja enolončnica z zelenjavo in jajcem (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Obožujemo enostavne in okusne jedi – take ki z manjšim preobratom v znanem receptu poskrbijo za razgibanost okusov. In to je eden takšnih receptov, saj bi brez sestavine, ki jo dodamo na koncu, skuhali čisto običajno obaro, tako pa nastane, lahko bi rekli, hitri domači ramen.

Recept smo dobili (in jed tudi poskusili) na Kmetiji Monera – zgodbo s te unikatne dolenjske kmetije si lahko preberete TUKAJ.

Kmetijo Monera, usmerjeno v regenerativno kmetijstvo, že nekaj let vodita mlada zakonca Dežman, Kristina in Miha. Ona je tista, ki iz sestavin, pridelanih na domačiji, skuha odlične jedi.

In tako nam je postregla tudi piščančjo enolončnico z zelenjavo in jajcem, ki ji je na koncu dodala sojino omako. Ta je poskrbela za pravcati preobrat, saj se je klasična obara kar naenkrat začela spogledovati z azijskimi okusi, dodaten pogled v azijsko jed pa je v skodelico tople enolončnice prineslo še trdo kuhano in na polovico prerezano jajce.

Pozor: ker je sojina omaka slana, jed med kuhanjem le zmerno solimo.

Sestavine

Za 4 do 6 krožnikov.

  • približno 500 g piščančjega mesa (hrbet, perutničke in bedra)
  • sezonsko zelenje in korenje za juho
  • 1 por
  • 5 korenčkov
  • 5–7 listov blitve
  • 2 pesti gob (bukov ostrigar ali kaj podobnega)
  • začimbe (zelena, peteršilj, drobnjak)
  • 2 žlici sojine omake
  • 4–6 jajc
  • sol, poper

Priprava

  1. V lonec damo piščančje meso in še približno 2 litra vode, sezonsko zelenje, korenje, začimbe, malo soli in nekaj zrn popra. Pristavimo, zavremo, nato zmanjšamo ogenj, da le malo brbota. Kuhamo dve uri.
  2. Ko se juha kuha, trdo skuhamo jajca: damo jih v vrelo vodo in jih kuhamo 8 minut, nato jih takoj preložimo v hladno vodo, da ohranimo mehak rumenjak.
  3. Po dveh urah vzamemo iz juhe meso – razrežemo ga na grižljaj velike kose, kosti zavržemo. Juho precedimo.
  4. V ponvi prepražimo piščančje meso skupaj s porom (narezanim na pol centimetra debele kolute), korenjem (narezanim na centimeter velike kolute), blitvo (narezano na grobo) in gobami (prav tako narezanimi na grobo).
  5. Popraženo meso z zelenjavo stresemo v juho, zraven dodamo še sojino omako.
  6. Postrežemo s trdo kuhanim jajcem, prerezanim na pol.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila, ki so hitro na mizi

Datum Objave: 13.5.2025 ob 07:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: