Odprta Kuhinja

Piščančja jetrna pašteta

A+   A-
Za takoj in/ali za darilo.


Sestavine


- 400 g piščančjih jetrc
- 200 g kuhanega piščančjega mesa
- 100 g masla ghee + 50 g za »zalivanje« paštetk
- 1 dl sladke smetane
- 2 šalotki
- vejica svežega timijana + nekaj za okras
- pol žličke mletega belega popra
- pol žličke soli
- 0,5 dl konjaka

Priprava


1. Piščančja jetrca očistimo in nekaj večjih koščkov prihranimo. Drugo narežemo na rezine.

2. V večji ponvi, na srednji temperaturi segrejemo maslo, dodamo timijan in prihranjene koščke jetrc ter jih obračamo, da se zapečejo. Vzamemo jih iz masla, malo posolimo in pustimo, da se ohladijo. Nato jih mariniramo – zalijemo s konjakom.

3. Drobno sesekljamo šalotki in česen, piščanca pa narežemo na majhne koščke. Na maslo stresemo šalotko in jo na nizki temperaturi počasi pražimo, da postekleni, ne sme porjaveti! Nato dodamo narezana jetrca in jih na nizki temperaturi med mešanjem pražimo, da se zapečejo z vseh strani. Malo zvišamo temperaturo, dodamo česen in piščančje meso, sol in poper ter med nenehnim mešanjem še odliti konjak z mariniranih koščkov jetrc. Spet dobro premešamo, ko izhlapi, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

4. Zmes stresemo v sekljalnik in jo počasi meljemo. Ko postane gladka, postopoma prilijemo smetano in mešamo še nekaj sekund. Prenesemo v posodice in v vsako potisnemo še po tri koščke mariniranih jetrc. Pogladimo z žlico, potresemo z nekaj lističi timijana in zalijemo s stopljenim mas­lom. Hranimo v hladilniku nekaj dni. Ponudimo lahko na opečenih kruhkih in potreseno z zrni granatnega jabolka – lepo in dobro!
Še namig: Pašteto, ki jo namenimo za darilo, naložimo v posodice, ki se dajo tesno zapreti, ali jih prekrijemo s folijo za živila, nanjo položimo še okrasni papir, zavežemo z lepim trakom … in podarimo!

Fotografija in besedilo: Slavka Ilich

Preberite še: namaz iz šitak

Datum Objave: 12.12.2017 ob 19:12

Več iz te teme:

slavka ilichpaštetadarilojetrna paštetajetrcapiščančjakulinarično darilo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja