Piščanec v gorčični omaki z grahom – preprosta in slastna jed, primerna tudi za začetnike
Odpri galerijo
A+ A-
Vam primanjkuje idej, kako pripraviti piščanca v omaki, ki poudari nežno in mehko meso? Prepustite se ustvarjanju z gorčico.
https://www.youtube.com/watch?v=02qnWM_bqAE
Kol’kor let, tol’ko poklonov! Ob takšni jubilejni obletnici se spodobi, da se ozremo nazaj - na uspešno pot, ki smo jo prehodili do sedaj in se poklonimo vsem soustvarjalcem Naturete.
Jed, ki prihaja iz francoske kulinarike, je čudovita ideja za kosilo, ko si zaželimo nekaj preprosto pripravljenega, a vseeno malce bolj razkošnega. Da je še lepša na oko, bolj hranljiva in še bolj sladka, ji lahko dodamo različne vrste zelenjave, kot so blitva, špinača ali ohrovt, še posebno pa vam bo všeč v družbi graha.
Za poseben pečat poskrbi sestavina, na katero prepogosto pozabimo, ko gre za gradnjo okusa mesnih omak. Vemo, da gorčica mehča meso in jo zato radi uporabimo v marinadah, vemo, da se kot dodatek čudovito poda jedem z žara, izjemno priročna pa je tudi kot nekakšna začimba. Še posebno Naturetina delno mleta gorčica, ki je gostejša in ima ohranjeno ostrino te plemenite rastline. Je ravno prav uravnotežena in zato popolna, da zaokroži svileno omako.
Piščanec v gorčični omaki z grahom
- piščančje prsi
- sol
- oljčno olje
- 2 šalotki
- žlička česna v prahu
- žlička suhega timijana
- 150 ml suhega belega vina
- 300 do 400 ml jušne osnove
- 250 g graha
- do 2 žlici gorčice
- 200 ml smetane za kuhanje
- dodatno: sveža zelišča
Priprava
1. Piščančje prsi narežemo na 4 zrezke, jih posolimo. Damo jih v vročo ponev, v katero smo kanili malce oljčnega olja. Ko zlato porjavijo, jih obrnemo in enako opečemo še na drugi strani. Prestavimo jih na krožnik.
2. Ogenj zmanjšamo in v ponev dodamo drobno nasekljano šalotko. Ko se zmehča, zalijemo z vinom in deglaziramo posodo. Ko tekočino povre na polovico, dodamo jušno osnovo, vanjo vrnemo piščanca in ne pozabimo na timijan ter česen v prahu. Če imamo zamrznjen grah, ga prav tako dodamo že zdaj in vse skupaj na majhnem ognju kuhamo kakšnih 10 minut.
3. Omako začinimo z gorčico in obogatimo s smetano. Če smo izbrali že kuhan grah, primešamo še tega.
4. Po želji vse skupaj posujemo s svežimi zelišči, mi smo se odločili kar za peteršilj.
5. Ponudimo s krompirjevimi njoki, krompirjevim pirejem, nekaj posebnega pa bo ta jed ob pireju iz pastinaka.
Namigi
Količino jušne osnove izberite glede na to, ali imate raje bolj gosto ali nekoliko redkejšo omako. V videu smo uporabili 400 ml.
Namesto piščančjih prsi lahko uporabite puranje ali svinjske zrezke, še posebno odlična pa bodo piščančja stegna brez kosti. Ob uporabi drugega mesa prilagodite čas kuhanja.
Prispevek je nastal v sodelovanju z Natureto.
Datum Objave: 29.5.2023 ob 19:05