Pistacijev venec

Odličen nadomestek potice, nekaj novega, celo izziv.

Sestavine

– 330 g moke, 60 g sladkorja
– zavitek vaniljevega sladkorja
– pol žličke soli
– 150 ml toplega mleka
– 20 g kvasa
– 30 g masla (sobna temperatura)
– 4 jajca
– 60 g pistacij
– 200 g marcipana
– 2 žlici smetane
– žlica mletega sladkorja za posip

Priprava

1. V manjšo posodo damo toplo mleko (pribl. 40 stopinj), vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in premešamo.

2. Pustimo, da kvas vzhaja.

V večjo posodo stresemo moko, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo vzhajan kvas, maslo, eno jajce in en rumenjak. Zamesimo gladko testo. Gnetemo 5–10 minut in pustimo, da vzhaja.

3. Medtem naredimo nadev. Zmeljemo pistacije, dodamo marcipan in jajce. Iz dveh beljakov stepemo sneg, dodamo k pistacijevi zmesi in dobro premešamo. En rumenjak prihranimo za pozneje.

4. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

5. Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo v dolžino 50 cm in širino 39 cm. Razrežemo na tri dele. Vsak del posebej premažemo z nadevom in zvijemo. Nato z ostrim nožem zarežemo približno 0,5 cm globoko po celotni dolžini zvitkov. Iz njih spletemo kito, ki jo na koncu spojimo v prekrasen venec.

6. Venec predenemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki smo mu dodali žlico smetane in dobro premešali.

7. Pečemo približno 25 minut.

Priporočamo še: Osso buco

Fotografija in recept: Daniel Vincek, še več njegovih receptov pa boste lahko preučili v soboto v novi tiskani OK.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed