Pistacijeva krema z belo čokolado

Dekadentna sladica, ki jo boste polizali s krožnika.

Sestavine

Pistacijeva krema
– 70 g nesoljenih pistacij
– 135 ml mleka
– 4 rumenjaki
– 40 g sladkorja
– 2 žlički želatine
– 20 ml mleka
– 120 g bele čokolade
– 380 ml sladke smetane
Pistacijeva omaka
– 100 g nesoljenih pistacij
– 1 rumenjak
– 50 g sladkorja
– 250 ml sladke smetane
– 1 žlička konjaka

Priprava

1. Naredimo maso: 40 g pistacij zmeljemo in zmešamo z mlekom. V kozici segrevamo, da mleko zavre. Odstavimo z ognja in pustimo stati 15 minut. Precedimo skozi gosto cedilo.

2. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, da postane mešanica svetlo rumene barve.

3. Želatino zmešamo s hladnim mlekom in pustimo stati 2 minuti, da želatina nabrekne. Skodelico z želatino nato postavimo v posodo z vrelo vodo. Mešamo, da se raztopi vsa želatina.

4. Mleko s pistacijami segrejemo, da zavre. Med mešanjem ga dodamo k rumenjakom. Mešanico zlijemo nazaj v kozico. Med mešanjem počasi segrevamo, da se mešanica segreje na 78 °C. Odstavimo z ognja in vmešamo želatino. Še vročo mešanico zlijemo prek bele čokolade in intenzivno mešamo, da se vsa čokolada stali. Pustimo stati, da se ohladi na približno 30 °C.

5. Smetano rahlo stepemo. 30 g pistacij grobo nasekljamo. V ohlajeno čokoladno mešanico z lopatko vmešamo najprej stepeno smetano, nato še pistacije. Na dno šestih modelčkov za puding (150 ml) damo malce sesekljane pistacije. Čez to nalijemo čokoladno maso in modelčke postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure.

6. Pripravimo pistacijevo omako

7. Pistacije zmeljemo. Rumenjak razžvrkljamo s sladkorjem.Smetano zavremo in med mešanjem dodamo rumenjaku. Dodamo mlete pistacije in damo mešanico nazaj v kozico. Med mešanjem počasi segrevamo do 78 °C. Precedimo skozi fino cedilo, dodamo konjak in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

8. Postrežemo: modelčke za kratek čas postavimo v posodo z vročo vodo. Kremo zvrnemo na servirne krožničke in prelijemo s pistacijevo omako.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Poizkusite še: Kaj telo sporoča s hrepenenjem po določenih živilih?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana