Odprta Kuhinja

Pita aperol spritz

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Priljubljeni koktajl živahne oranžne barve doživlja pravi razcvet. S trgov italijanskih mestec se je preselil na domače vrtne zabave, si nadel zimska oblačila, dobro pa se znajde tudi v sladkih pregrehah, sploh takšnih, ki vsebujejo smetano. Kot ta slastna pita brez peke.


Za model s premerom 26 cm.

Podlaga



  • 300 g polnozrnatih ali drugih piškotov

  • 150 g raztopljenega masla


Panakota



  • 300 ml sladke smetane

  • 200 ml mleka

  • 100 g sladkorja

  • 6 lističev želatine


Žele aperol spritz



  • 130 ml pomarančnega soka

  • 100 ml penine

  • 70 ml aperola

  • 4 listi želatine


In še

  • 150 g smetane za dekor (ni nujno)

  • koščki pomaranče


Priprava


1. Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko. Na notranjo stran oboda po želji namestimo acetatno folijo, uspelo pa bo tudi, če je nimate.

2. V hladno vodo za 10 minut namočimo 6 lističev želatine.

3. Piškote stresemo v multipraktik in jih zmeljemo. Dodamo maslo in dobro pomešamo. Vse skupaj stresemo na tortno podlago, potlačimo in poravnamo. Pomagamo si s kozarcem ali skodelico, ki ima ravno dno. Potiskamo od sredine proti obodu, tako da nastane malce roba. Pospravimo v hladilnik in se lotimo prve plasti: panakote.

4. Sladko smetano in mleko prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in segrejemo do vrelišča. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor lepo raztopi in se kaj ne prismodi. Smetano odstavimo in dodamo namočeno in ožeto želatino. Dobro pomešamo.

5. Počakamo, da se panakota rahlo ohladi, nato jo prelijemo na ohlajeno podlago. Vrnemo v hladilnik, če se nam mudi, pa kar v zamrzovalnik. Plast bo želirala v približno pol ure.

6. Namočimo preostalo želatino.

7. V lonec nalijemo pomarančni sok, penino in aperol ter vse skupaj segrejemo, da postane vroče. Odstavimo in dodamo zadnje 4 listke ožete želatine. Dobro pomešamo.

8. Počakamo, da se tekočina nekoliko ohladi, šele nato jo previdno prelijemo na smetano. Če boste to naredili z vročo tekočino, se bo zgornja plast smetane stopila in zaplavala po oranž­nem delu.

9. Spet postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se plast učvrsti.

10. Ko je pita nared, se okoli oboda sprehodimo s tankim nožičem in ga previdno odstranimo. S papirjem vred jo preložimo na servirni krožnik in nazadnje odstranimo še papir.

11. Po želji lahko pito okrasimo z nabrizgano smetano in koščki pomaranče.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Kose režemo z dolgim in ostrim nožem, ki ga pomakamo v vrelo vodo in pred vsakim rezom obrišemo v krpo.

Priporočamo še: Regratov venček: sočen in kremast pomladni kolač
Datum Objave: 11.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

aperol spritzpita brez pekepita aperol spritz

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.