Odprta Kuhinja

Pletenica: edini recept, ki ga potrebujete za ta velikonočni kruh

Odpri galerijo
A+   A-
Čista klasika velikonočnega omizja, tako jo peče Neli Selan in bo uspela tudi vam. Zvijajte pa po svojem lastnem navdihu.


Sestavine


Kvasni nastavek

  • 20 g svežega kvasa

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

  • 3 žlice mleka


Testo

  • 500 g bele moke

  • 10 g soli

  • 250 ml mleka

  • 100 ml sladke smetane

  • 50 g masla


Premaz

  • jajce ali maslo


Priprava


1. Najprej pripravimo kvasec: svež kvas razdrobimo v posodico, dodamo sladkor in mlačno mleko. Zmešamo in pustimo, da na toplem naraste.

2. Pripravimo testo: moko presejemo, v sredino naredimo jamico in vanjo dolijemo raztopljeno maslo, mlačno mleko in sladko smetano ter vzhajani kvasni nastavek. Ob robu posode po moki potresemo sol.

3. Zgnetemo v čvrsto testo, ga oblikujemo v hlebček, položimo nazaj v posodo in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo počivati in vzhajati 45 minut.

4. Iz vzhajanega testa spletemo kito, jo oblikujemo in povežemo v krog, na sredini pa pustimo luknjo za velikost kokošjega jajca.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj.

6. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, nanj položimo oblikovano pletenico, in pustimo vzhajati še 30 minut.

7. Nato kruh premažemo z razžvrkljanim jajcem ali raztopljenim maslom in 7 minut pečemo na 200 stopinjah, nato zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo še približno 20 minut, odvisno od moči pečice in debeline naše pletenice.
Priporočamo še: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 30.3.2021 ob 07:03

Več iz te teme:

kruhvelika nočpletenica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja