Pletenica: edini recept, ki ga potrebujete za ta velikonočni kruh

Čista klasika velikonočnega omizja, tako jo peče Neli Selan in bo uspela tudi vam. Zvijajte pa po svojem lastnem navdihu.

Sestavine

Kvasni nastavek

  • 20 g svežega kvasa
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 3 žlice mleka

Testo

  • 500 g bele moke
  • 10 g soli
  • 250 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 g masla

Premaz

  • jajce ali maslo

Priprava

1. Najprej pripravimo kvasec: svež kvas razdrobimo v posodico, dodamo sladkor in mlačno mleko. Zmešamo in pustimo, da na toplem naraste.

2. Pripravimo testo: moko presejemo, v sredino naredimo jamico in vanjo dolijemo raztopljeno maslo, mlačno mleko in sladko smetano ter vzhajani kvasni nastavek. Ob robu posode po moki potresemo sol.

3. Zgnetemo v čvrsto testo, ga oblikujemo v hlebček, položimo nazaj v posodo in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo počivati in vzhajati 45 minut.

4. Iz vzhajanega testa spletemo kito, jo oblikujemo in povežemo v krog, na sredini pa pustimo luknjo za velikost kokošjega jajca.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj.

6. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, nanj položimo oblikovano pletenico, in pustimo vzhajati še 30 minut.

7. Nato kruh premažemo z razžvrkljanim jajcem ali raztopljenim maslom in 7 minut pečemo na 200 stopinjah, nato zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo še približno 20 minut, odvisno od moči pečice in debeline naše pletenice.

Priporočamo še: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana