Pljukanci: preproste domače testenine, oblikovane brez pripomočkov

Če ste že kdaj dopustovali v Istri, ste morda imeli srečo, da so vam jih pripravili v kakšni domači konobi. Pljukanci so ljubke testenine, ki so nastale v času, ko je bilo pomanjkanje hrane in bogastvo iznajdljivosti.

Značilni istrski pljukanci so okusna jed, ki jo narediš iz nič, malo moke in vode, moraš pa si vzeti toliko časa, da jih posvaljkaš med dlanmi. Ja, in dobro je imeti recept. Jaz sem ga našla na koledarju iz istr- ske trgovine, ki visi v naši kuhinji. Recept je klasičen, z jajci, veganizirala pa sem ga po že dobro uveljavljenem postopku: jajca sem iz sestavin preprosto izpustila. Največkrat se izide, če ne, pa naslednjič poskusim drugače. Tokrat se je več kot dobro izšlo.

Sestavine za dva

– 250 g bele moke za kruh
– 125 ml vrele vode
– ščepec soli
– žlica oljčnega olja

Priprava

1. V moko damo na sredo sol in olje ter prilivamo vodo in mešamo z žlico. Kolikor se da, zmešamo z žlico, nato preostanek moke pregnetemo, da dobimo gladko, voljno testo. Pustimo, da počiva približno pol ure.

2. S kepe testa trgamo koščke nekje v velikosti lešnika, jih posvaljkamo med dlanmi in odlagamo na pomokano površino tako, da se ne dotikajo.

3. Pljukance kuhamo približno pet minut. Zakuhamo jih v vrel slan krop, počakamo, da izplavajo, in jih sproti pobiramo v cedilo.

4. Dobro odcejene ponudimo s paradižnikovo ali drugo omako.

Poskusite še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana