Po korakih: jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa (FOTO)
Odpri galerijo
A+ A-
Kupljeno listnato testo je zelo prikladno, a takšno, ki ga pripravimo kar sami, pa nebeško dobro. Kako ga uporabiti? Za jabolčni zavitek, seveda!
Priporočamo tudi: Po korakih: domače vlečeno testo
Domače listnato testo
Za šest zavitkov.
- 900 g moke
- 100 g masla
- 18 g soli
- 450–500 g vode
- 10–15 g kisa
Maslena kocka
- 900 g masla
- 100 g moke
Nadev
- 700 g očiščenih jabolk
- 70 g sladkorja
- 15 g vaniljevega sladkorja
- 20 g limonovega soka
- limonina lupinica
- cimet
- približno 70 g krušnih ali piškotnih drobtin (odvisno od sorte jabolk)
In še ...
- 1 jajce za premaz
Listnato testo po korakih
1. Iz sestavin zamesimo gladko, homogeno testo. Iz njega naredimo hlebček, pokrijemo ga s prozorno folijo ali vlažnim prtom in pustimo počivati v hladilniku najmanj pol ure.
--
2. Masleno kocko naredimo tako, da obe sestavini homogeno zmešamo in na papirju za peko oblikujemo kvadrat, debeline 2–3 centimetre.
--
3. Spočito testo do polovice zarežemo v križ, iz katerega razvlečemo štiri krake, ki jih enakomerno razvaljamo.
--
4. Na sredino položimo masleno kocko ter v testo enakomerno zavijemo maščobo. Ta mora imeti pred valjanjem sobno temperaturo.
--
5. Testo skupaj z maščobo zvaljamo na debelino dveh centimetrov in prepogibamo, pri tem pa pazimo, da obdrži prvotno obliko. Zlagamo ga večkrat, vsaj štirikrat, da nastanejo plasti, vmes mora vsaj pol ure počivati v hladilniku. Med počivanjem ga pokrijemo z vlažno krpo ali folijo.
--
6. Izdelano testo pustimo počivati vsaj en dan, naslednji dan pa ga zrežemo na šest enakomerno velikih pravokotnikov. Vsak bo dovolj za en zavitek – enega razvaljamo in porabimo že takoj, preostale pa lahko shranimo v zamrzovalnik.
Jabolčni zavitek
1. Nadev pripravimo tako, da jabolka operemo, olupimo in jim odstranimo peščice. Četrtine razrežemo na rezinice ter jih zmešamo z drugimi sestavinami, omenjenimi za nadev.
2. Zavitek sestavimo tako, da testo zvaljamo do dolžine pekača. Po robovih premažemo s stepenim jajcem, na sredino razporedimo jabolčni nadev. Čez nadev prepognemo testo, da dobimo zavitek.
--
3. Premažemo s stepenim jajcem, prebodemo z vilicami na več mestih.
--
4. Pečemo prvih pet minut na 200 stopinjah Celzija, potem temperaturo zmanjšamo in še dobre pol ure pečemo na približno 170 stopinjah Celzija.
Namig: Sommelierka Mira Šemić ob tej sladici priporoča polsuho ali sladko belo vino pozne trgatve ali beli portovec, z jabolčnim zavitkom se lepo ujame tudi sladki šeri.
Priporočamo še: Dostava hrane: kaj vse je mogoče naročiti na dom
Naslovna fotografija: Foxys_forest_manufacture/Getty Images
Ostale fotografije: Špela Ankele
Datum Objave: 17.11.2020 ob 08:11