Po korakih: jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa (FOTO)

Kupljeno listnato testo je zelo prikladno, a takšno, ki ga pripravimo kar sami, pa nebeško dobro. Kako ga uporabiti? Za jabolčni zavitek, seveda!

Miran Ahčin v Biotehniškem centu Naklo vodi mnoge kuharske tečaje. Mi smo obiskali tistega, na katerem je dišalo po gibanicah in zavitkih. Kar nismo se mogli odločiti, katerega od zanimivih receptov bomo predstavili, potem pa je padla kocka, da se bomo lotili priprave listnatega testa. To sicer vzame nekaj časa, a časa za ustvarjanje v kuhinji je te dni malo več kot sicer, pa še jabolka so letos dobro obrodila!

Priporočamo tudi: Po korakih: domače vlečeno testo

Domače listnato testo

Za šest zavitkov.

  • 900 g moke
  • 100 g masla
  • 18 g soli
  • 450–500 g vode
  • 10–15 g kisa

Maslena kocka

  • 900 g masla
  • 100 g moke

Nadev

  • 700 g očiščenih jabolk
  • 70 g sladkorja
  • 15 g vaniljevega sladkorja
  • 20 g limonovega soka
  • limonina lupinica
  • cimet
  • približno 70 g krušnih ali piškotnih drobtin (odvisno od sorte jabolk)

In še …

  • 1 jajce za premaz

Listnato testo po korakih

1. Iz sestavin zamesimo gladko, homogeno testo. Iz njega naredimo hlebček, pokrijemo ga s prozorno folijo ali vlažnim prtom in pustimo počivati v hladilniku najmanj pol ure.


2. Masleno kocko naredimo tako, da obe sestavini homogeno zmešamo in na papirju za peko oblikujemo kvadrat, debeline 2–3 centimetre.



3. Spočito testo do polovice zarežemo v križ, iz katerega razvlečemo štiri krake, ki jih enakomerno razvaljamo.



4. Na sredino položimo masleno kocko ter v testo enakomerno zavijemo maščobo. Ta mora imeti pred valjanjem sobno temperaturo.


5. Testo skupaj z maščobo zvaljamo na debelino dveh centimetrov in prepogibamo, pri tem pa pazimo, da obdrži prvotno obliko. Zlagamo ga večkrat, vsaj štirikrat, da nastanejo plasti, vmes mora vsaj pol ure počivati v hladilniku. Med počivanjem ga pokrijemo z vlažno krpo ali folijo.



6. Izdelano testo pustimo počivati vsaj en dan, naslednji dan pa ga zrežemo na šest enakomerno velikih pravokotnikov. Vsak bo dovolj za en zavitek – enega razvaljamo in porabimo že takoj, preostale pa lahko shranimo v zamrzovalnik.

Jabolčni zavitek

1. Nadev pripravimo tako, da jabolka operemo, olupimo in jim odstranimo peščice. Četrtine razrežemo na rezinice ter jih zmešamo z drugimi sestavinami, omenjenimi za nadev.

2. Zavitek sestavimo tako, da testo zvaljamo do dolžine pekača. Po robovih premažemo s stepenim jajcem, na sredino razporedimo jabolčni nadev. Čez nadev prepognemo testo, da dobimo zavitek.



3. Premažemo s stepenim jajcem, prebodemo z vilicami na več mestih.



4. Pečemo prvih pet minut na 200 stopinjah Celzija, potem temperaturo zmanjšamo in še dobre pol ure pečemo na približno 170 stopinjah Celzija.

Namig: Sommelierka Mira Šemić ob tej sladici priporoča polsuho ali sladko belo vino pozne trgatve ali beli portovec, z jabolčnim zavitkom se lepo ujame tudi sladki šeri.

Priporočamo še: Dostava hrane: kaj vse je mogoče naročiti na dom

Naslovna fotografija: Foxys_forest_manufacture/Getty Images

Ostale fotografije: Špela Ankele

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana