Odprta Kuhinja

Po korakih: vaniljev sladoled

ni podpisa
Odpri galerijo

Kakšno bi bilo poletje brez sladoleda? Vsaj za otroke bolj klavrno. Seveda ga lahko kupimo v trgovini in seveda ga lahko izberemo s prstom po vitrini sladolednice. Lahko pa ga naredimo sami doma. Po korakih.Gremo na sladoled – to je dogodek, s katerim zaključimo, velikokrat kar osmislimo večerni sprehod ali sprva brezciljni krajši kolesarski izlet. Je tudi nagrada za dobro opravljeno delo, za uspešnih prvih nekaj samostojnih zamahov v vodi ali preplezanje previsne umetne stene.

Včasih pa si zaželimo sladoled kar tako, brez dogodka in le za nekaj svojih minutk. Take primere rešuje banjica sladoleda v domačem zamrzovalniku. Vaniljev sladoled je pač dober. Slasten, osvežilen in mrzel. Izboljša vsako, še tako odlično slaščico, celo napolitanko, trdijo strastni sladoledoljubci, z njim sta okusnejša sadna solata in mlečno-sadni napitek. Brez sladoleda poleti skorajda ne mine dan.

No, vse skupaj stane. Ker smo varčni in pa malo radovedni, ga bomo pripravili sami.

Seveda bi bil boljši, če bi imeli doma aparat za sladoled, ki med zamrzovanjem meša sladko kremo, da nastajajo manjši mlečnoledeni kristalčki in ravno prava kremasta zmes. Ampak nakup takšnega aparata je v nasprotju z varčnostjo in radovednostjo. Brez strojčka se lotimo sladoleda podobno, le da bomo mešali sami.

Sladoled grobo ločimo na mlečnega in vodnega. Vodni v pravem pomenu besede sploh ni sladoled, ampak zamrznjen sadni sok ali zamrznjena sadna kaša, v zdrobljenih kristalčkih ledu ga v tujini imenujejo granita. Najlaže ga zamrznemo v manjših lončkih ali modelčkih za led.

Nadgradnja sadne kaše je zamrznjena mlečna kaša (mlečno-sadni šejk, denimo z jogurtom), ki je pravzaprav najhitreje pripravljena ledeno mrzla sladoledu podobna sladica. Če jo ponudimo na palčki, ker smo jo zamrznili v posodicah za sladoled, je prevara komajda opazna. O pravem sladoledu pa govorimo šele, ko naredimo mlečno kremo, jo zmešamo s stepeno smetano in zamrznemo. Za klasični sladoled je mlečna krema zgoščena z rumenjaki – takšna ima zelo bogat okus. V industriji ga največkrat delajo brez rumenjakov, želen okus in konsistenco pa dobijo z dodatkom aditivov. Mleko je, razumljivo, kravje, toda brez težav ga nadomestimo s kakšnim drugim, prav tako smetano z rastlinsko.

Skupaj bomo pripravili preprost osnovni mlečni jajčni vaniljev sladoled, ki je podlaga za nadaljnja raziskovanja sladolednih skrivnosti. Ker je okus sladoleda odvisen od razmerij med dodatki, kar pogumno v domači laboratorij, da odkrijete svoj najljubši recept.

Vaniljev sladoled


Za 1 liter.

  • 250 g mleka

  • 125 ml sladke smetane

  • 3 rumenjaki

  • 75 g sladkorja

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja ali strok vanilje


Priprava


1. V lonec nalijemo mleko in ga skoraj zavremo. Če imamo vaniljev strok, ga zdaj damo v mleko. Po približno 10 minutah ga prerežemo na pol in postrgamo semena, ki jih vrnemo v vroče mleko, lupino pa zavržemo.

2. Medtem ko segrevamo mleko, rumenjake in sladkor (in vaniljev sladkor) posebej penasto stepemo z metlico ali električnim mešalnikom, da dobro narastejo.

3. K rumenjakom počasi v tankem curku prilivamo toplo mleko, da jih ogrejemo in se bo jajčna krema hitreje zgostila. Pomešamo z metlico v gladko zmes.

4. Jajčno zmes nalijemo v kotliček ali lonec, postavimo nad kopel in začnemo segrevati. Ves čas mešamo. Segrevamo do 82 stopinj, to je temperatura, pri kateri se jajčna krema začne zgoščevati. Koristi, da temperaturo spremljamo s termometrom, sicer pa jo preverimo tako, da s prstom potegnemo po kuhalnici, na kateri mora ostati vidna sled in je krema kakor vroč kuhan puding. Krema nikakor ne sme zavreti.

5. Ko je segrevanje končano, kremo takoj odstavimo in kotliček prestavimo v kopel z mrzlo vodo, da se ohladi do temperature hladilnika. Za čokoladni sladoled zdaj v še toplo kremo dodamo naribano čokolado, da se raztopi, ali vmešamo kar raztopljeno čokolado.

6. V dobro ohlajeno kremo zamešamo stepeno sladko smetano. Če želimo zelo rahel kremast sladoled, smetano dodamo kasneje, najbolje šele na polovici zamrzovanja. Vendar nanjo ne smemo pozabiti, saj v že skoraj trd sladoled še tako rahlo stepene smetane ni mogoče več vmešati.

7. V dobljeno hladno jajčno kremo poljubno dodamo mlete oreške, žlico ali dve kave, liker, sveže ali kandirano sadje ipd. Z dodatki ne pretiravamo. Dobro ohlajeno kremo nalijemo v posodo strojčka za sladoled, v manjše modelčke s paličko za »domače lučke« ali posodo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. V strojčku je sladoled gotov v približno pol ure, brez kakršnegakoli našega dela, sicer v dveh do treh urah. Med zamrzovanjem sladoled v posodi pogosto ročno pomešamo, da preprečimo tvorbo prevelikih vodnih kristalov.
Priporočamo še: Gremo na pivo: 7 presenetljivih okusov iz slovenskih kraft pivovarn

Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 13.7.2022 ob 08:07

Več iz te teme:

sladoledvaniljev sladoledmlečni sladoled

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.