Gremo na pivo: 7 presenetljivih okusov iz slovenskih kraft pivovarn

Kako že je v starih časih pela skupina Rendez-Vous? »Toplo je in sonce sije, ona sedmo pivo pije …« No, toliko jih prav zares nismo spili, smo jih pa našli točno toliko.

Vsak je na svoj način zanimiv, saj so jih pivovarji pripravili tako, da so vanje dodali marelice, koriander, divji hmelj z brežin gorenjske reke, sveže maline, lokalno pridelano sivko in celo – konopljo!

Haler: zeleno pivo s konopljo

Že kakih pet let pivovarna Haler, ki domuje v Olimju, izdeluje zeleno pivo. To je postalo zaščitni znak Halerja, začelo pa se je neke pomladi ob godu sv. Patrika, za katerega je značilna zelena barva. »Ko smo zvarili prvo saržo zelenega piva, so bili naši gostje tako navdušeni, da smo ga preprosto morali variti vedno bolj pogosto,« nam je pojasnil vodja pivovarne Miran Doberšek.

Zanimivo: že pet let je to pivo ambasador fontane piv v Žalcu, kar pomeni, da se zapeni v kozarcu, ko ga postavimo pod ambasadorjevo pipo. Še ena zanimivost: letos je bilo tudi med 21, ki jim je Gospodarska zbornica Slovenije pripela znak odlične kakovosti. In še ni konec nagrad: letos so pivoljubci, ki so glasovali prek družbenih omrežij, zelenega posebneža izbrali za naj pivo Slovenije 2022.

Takole nam nekaj tehničnih podatkov nanizajo v pivovarni: »Zeleno pivo s konopljo je ležak (lager) z bolj izrazito hmeljno in konopljino aromo. V aromi se čuti okus po agrumih, ki ga daje hmelj dragon. Za grenčico v pivu poskrbijo arome hmeljev savinjski golding in aurora iz Savinjske doline. V postopku hladnega hmeljenja pa smo uporabili hmelj dragon in konopljo, ki pri zaužitju tega zelenega ležaka ustvarita v ustih prijeten pookus.«

Reservoir Dogs: black hole #50

​Pivovarna Reservoir Dogs iz okolice Nove Gorice je črno luknjo (torej: back hole) ustvarila leta 2017. To pivo sodi v kategorijo »specialk«, kot pivovarji rečejo posebnim pivom.

Njegova posebnost je, da 12 mesecev zori v lesenih sodih, v katerih je pred tem počival rum, v Slovenijo pa so ti sodčki pripotovali s Karibov. Gre sicer za močno temno pivo stila imperial stout.

Če še malo podaljšamo zanimivo zgodbo o sodih: v pivovarni Reservoir Dogs so si za zorenje piva omislili tudi takšne, v katerih so prej zoreli burbonski viskiji, armagnac, porto, sherry …

Poleg tega imajo nekakšno urbano klet, v kateri je približno 150 sodov različnih velikosti. Tudi ti so rabljeni in so bili pred tem doma pri vinarjih, ki delujejo po biodinamičnih načelih, denimo Radikon, Klinec, Movia, Batič, Štemberger, Fedora in drugi. »Vinarji nam podarijo svoje droži, grozdne jagode, tropine, na katerih so prisotne avtohtone kvasovke in bakterijske združbe, značilne za določenega vinarja in okoliš. Te mikrobne združbe dajo pivu karakteristike, ki jih lahko kot pozorni pivci zaznamo tudi v vinu. Gre za kompleksno prepletanje vinskega in pivskega sveta,« nam še pojasni May Kordež, ki pri Reservoir Dogs skrbi za tehnologijo.

Tektonik: OL #44

V ljubljanski pivovarni Tektonik so kislo pšenično pivo s koriandrom, soljo in marelico, na kratko OL #44, prvič ustvarili lansko poletje.

Častnik pivovarne Marko Jamnik pravi: »Gre za nemški slog gose, ki izvira iz nemškega mesta Goslar, blizu katerega teče reka, poimenovana enako kot slog piva, Gose. Iz vode te reke, ki je bogata z minerali, so nekdaj varili pivo, ki je svojo slavo dočakalo v mestu Leipzig. Tradicionalna začimba tega kislega slankastega piva je koriander. Tektonikovemu OL #44 smo po lastnem navdihu poleg koriandra in piranske soli dodali še marelice, ki prispevajo prijeten sadni vonj in okus.«

Tehnično gledano pa gre zgodba takole: »Pivo pripravljamo po metodi kettle souring, to je kisanje pivine z laktičnimi bakterijami v kotlu. Bakterije pustimo delovati en dan, da dosežemo želeno kislost pivine, potem pa jo zavremo, vanjo za kratek čas namočimo vrečke z zmletim koriandrom, dodamo sol in malce hmelja ter nadaljujemo kot pri drugih pivih. Po fermentaciji dodamo še pire marelic in približno po mesecu dni je naše osvežilno sadno kislo pivo s slankastim pookusom pripravljeno za pokušino. Skrivnost: koriandra mora biti tako malo, da ga nihče ne bi začutil pri prvem požirku, kljub temu da je ključna sestavina piva in okusa.«

Še to: pri Tektoniku uporabljajo za specialna piva tudi druge dodatke, denimo čili mulato, češnje, borovnice, pomarančno lupinico, črni poper, naravno vaniljo, cimet, mlečni sladkor in aromo lešnika.

Advocatus: divjak

Škofjeločan Sebastijan Rupar je po po­klicu pravnik, zato je bilo kar logično, da bo pivovarno imenoval Advocatus. Poleg tega je doma v kraju Sveti Duh, drugo ime za Svetega duha pa je Advocatus.

Podobna besedna igra se ponovi pri pivu divjak, kajti divjemu hmelju v pivovarskem žargonu lahko rečemo divjak. In tega Advocatusova ekipa nabere ob koncu poletja, ko tam na brežinah bližnje Sore dozori v vsej svoji lepoti.

Divjak pa ni samo posebnež, ampak tudi rariteta, kajti vsako leto Advocatus pripravi samo eno kuho iz divjega hmel­ja, nabranega v Škofji Loki: »Nepredvid­ljivost divjaka mi sicer ukrade kakšno urico spanja, vendar pivo poplača vse tegobe, saj ponuja izjemen okus za vse ljubitelje divjega ale piva. Lani je postregel z nežnim okusom domačega grozdja.«

Ampak pozor: to pivo bo Advocatus varil šele proti koncu poletja, potem pa traja še nekaj tednov, da se pivo do jeseni naredi.

Lipnik: ingverjevo pivo

Klavdija Lipnik iz pivovarne, ki jo skupaj s pivnico najdemo v Šmarju pri Jelšah, je pojasnila, da so ingverjevo pivo začeli izdelovati pred kakšnim letom.

Takšno ingverjevo pivo sicer ni tisto, ki mu v ameriških filmih rečejo ginger beer – pod tem pojmom Američani večinoma razumejo brezalkoholno gazirano pijačo z okusom ingverja, medtem ko ingverjevo pivo v pivovarni Lipnik pripravijo takole: »Postopek varjenja in surovine so podobni kot pri klasičnih lagerjih, le da je ob koncu proizvodnje dodan sveže iztisnjen sok ingverja.«

Trenutno se ingverjevo pivo prebija v ospredje, v pivnici pa je na voljo v večji, dvolitrski plastični embalaži. Kmalu, pove Klavdija Lipnik, ga bodo začeli pakirati še v 0,33-litrske stekleničke.

Spotoma: tudi ingverjevo, ki ima 5 vol. % alkohola, je med tistimi 21, ki jim je Gospodarska zbornica Slovenije letos pripela priznanje za pivo odlične kakovosti.

Skubeer: 8lueHill Floral Pale Ale

Šaleška kraft pivovarna Skubeer je vrata odprla konec poletja 2018, njeni začetki pa segajo še štiri leta globlje v preteklost, ko so v garaži zvarili prvo pivo. Ekipa se osredotoča predvsem na stile IPA, pale ale in stout, k prvim med naštetimi pa sodita tudi pivo z okusom manga in takšno, ki diši po sivki.

Zadnje nosi nekoliko daljše ime, 8lue­Hill Floral Pale Ale, in je brez dvoma takšno, da mu daleč naokoli ni podobnega. »Vanj dodajamo cvetove prave sivke, pridelane v Sloveniji, nedaleč od same pivovarne, torej popolnoma lokalno. Prijetna aroma, svežina in nizka alkoholna stopnja dajejo pivu pitnost in je zelo primerno za vroče poletne dni,« pojasni glavni pivovar Primož Škruba, ki rad dela poskuse in je v pivo že dodal tudi banane in kokos.

Rooster: malina

Na Lavrici blizu Ljubljane imata prijatelja iz otroštva (in skorajda soseda) Primož Zupančič in Simon Zoretič že tri leta Pivovarno Rooster. Med okusi, ki prihajajo iz njune male pivovarne, smo se zazrli v sezonsko pivo z malino.

To je »svetlo pivo zgornje fermentacije z dodatkom pravih malin. Dodane maline poskrbijo za izrazit sadni okus, aromo in atraktivno rdečkasto barvo. Pivo je s 4,5 vol. % alkohola lahkotnejša, izrazito sadna izbira za poletne dni.«

To pivo nastaja le poleti, in sicer letos tretje leto zapored. Zakaj so ga ustvarili? »Iskali smo nekaj novega, svežega, nekaj, kar bi pritegnilo tudi žensko populacijo. In res, nismo priteg­nili samo tistih žensk, ki z veseljem pijejo pivo, ampak tudi tiste, ki piva običajno ne marajo,« pojasnijo v Pivovarni Rooster.

In dodajo: »Recept je preprost. Za osnovo vzameš že dodelano pivo pale ale, ki ga potem radodarno obogatiš z malinami. Tako dobi res tisti pravi sadni značaj. Je suho, nesladko, nepasterizirano in nefiltrirano.«

Ni nepomembno: lani, ko je to pivo po mnenju tistih, ki so glasovali prek facebooka, osvojilo naziv naj pivo Slovenije 2021, je bil ta okus na fontani v Žalcu pravi favorit! Še enega favorita iz Pivovarne Rooster, double dry hop, so slovenski novinarji letos izbrali za naj pivo Slovenije 2022.

Priporočamo še: Spoznajte Slovenko, ki na Danskem naravnost pustolovsko opravlja kuharski poklic

Naslovna fotografija: interstid/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana