Odprta Kuhinja

Po korakih z Leo Grom: piškotna hiška (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Si že dolgo želite, da bi se za božič lotili sladke božične hiške? Letos se z našo pomočjo lahko opogumite.

Predstavljajte si tole: hodite po gozdu, nad vami košate veje smrek in snežinke, ki počasi plešejo svoj zimski valček. Ko globoko vdihnete, zavohate smolo. Zavohate celo mraz. Hodite naprej, ko v snegu zagledate stopinje – kam peljejo? Nenadoma zadiši po sveže pečenih piškotih. Pred vami je hiška kot iz pravljice. Skozi okenca žari topla svetloba, ki vabi, da potrkate ...

Tokrat z vami delimo sladko predpraznično meditacijo, ki v nas prebudi božično vzdušje in otroško veselje. Do tega nam pomaga mojstrica sladkih umetnin Lea Grom, ki smo jo lani spoznali ob izidu njene knjige Moderne torte in sladice.

Lea je sestavila recept za piškotno testo, ki je po obnašanju zelo podobno tistemu za medenjake, a s svojo temno barvo pričara še lepši kontrast belim vzorčkom. Te naredimo s kraljevo glazuro, t. i. royal icingom, ki mora biti ravno prav gosta. 

 

Piškotna hiška

 • 180 g masla
 • 280 g sladkorja v prahu
 • 2 rumenjaka
 • 230 g gladke moke
 • 30 g kakava v prahu
 • 2 čajni žlički cimeta
 • pol žličke mletega ingverja
 • pol žličke mletih klinčkov
 • ščep soli
 • 1 beljak (M)

Priprava

 1. V posodo mešalnika damo maslo sobne temperature in en del, 100 g, sladkorja v prahu ter s ploskim nastavkom stepamo 5 minut.
 2. Dodamo rumenjaka in mešamo na srednji hitrosti, da se sestavine med seboj povežejo.
 3. V zmes nato presejemo moko, kakav, cimet, ingver in klinčke. Dodamo še sol. S kuhalnico zmešamo, da dobimo enotno zmes.
 4. Testo zavijemo v živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
 5. Pečico vključimo na 170 stopinj.
 6. Ohlajeno testo razvaljamo med dvema papirjema za peko na 3 mm debeline. Z ostrim nožem izrežemo stranice hiške: po dve enaki za sprednjo in zadnjo stran, dve stranski in dve za streho.
 7. Elementov ne prelagamo s papirja, temveč odstranimo obrezani ostanek testa. Tega spet zgnetemo in nadaljujemo izdelavo stranic. Skupaj s papirjem za peko (odvečnega odrežemo) jih prelagamo na pekač dovolj narazen, da se ne bodo sprijele. Potrebovali bomo dva pekača.
 8. Vse elemente hiške pečemo po 12–15 minut.
 9. Pekač nato vzamemo iz pečice in počakamo, da se piškoti na njem popolnoma ohladijo. To je pomembno. Medtem spečemo še preostale elemente.
 10. Medtem ko se piškoti ohlajajo, pripravimo glazuro, royal icing: z ročnim mešalnikom najprej 4 minute stepamo beljak, da nastane trd sneg. Nato v posodo z beljakom presejemo sladkor v prahu (preostalih 180 g) in mešamo ravno toliko, da se beljak in sladkor dobro premešata. Če mešamo predolgo, postane preveč tekoče. Če je glazura pregosta, dodamo nekaj kapljic limonovega soka; če je preredka, dodamo malo sladkorja v prahu.
 11. Nato z dresirno vrečko in poljubnim nastavkom, ki ima zelo majhno luknjico, na stranice hiške narišemo različne vzorce.
 12. Stranice pustimo na sobni temperaturi 30 minut, da se vzorci strdijo.
 13. Izberemo podlago, na kateri bomo sestavili hiško. Pozneje je ni priporočljivo prestavljati, saj se lahko zlomi.
 14. S preostankom glazure stranice zlepimo skupaj. Obnje naslonimo kozarec ali drug predmet, da jih drži skupaj, dokler se vezivo ne strdi.

Namig: Če boste nastavek za okraševanje kupili v trgovini s slaščičarsko opremo, Lea priporoča št. 2, ki ima ravno prav ozko luknjo, da lahko rišemo lepe tanke črte.

In še: Za stekleno okno smo znotraj hišice namestili kar lističe želatine.

Priporočamo še: Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov

Video in fotografije: Sonja Ravbar

 


 

 

 


 

Datum Objave: 17.12.2021 ob 13:12

Več iz te teme:

videopiškotiLea Grompiškotna hiškabožič in novo letosladice

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.