Odprta Kuhinja

Počasi pečena svinjska potrebušina s hrustljavo kožo: tako se iz poceni kosa naredi vrhunski grižljaj

Najpomembnejša sestavina je čas.
Odpri galerijo
A+   A-
Da je mogoče iz cenejšega kosa mesa izvleči ogromno, je jasno vsakemu privržencu peke na način »počasi in pri nizki temperaturi«. V to malho spada tudi svinjska potrebušina ali flam, precej masten del, ki pa je do denarnice še najbolj prijazen.


Veliko maščobe pomeni, da ima kos potrebušine po hitri peki precej neprijetno teksturo, zaradi česar kar kliče po dolgi pripravi. Svinjska maščoba je odličnega okusa, zato se flam odlično obnese v enolončnicah, iz njega se dela tudi slanina. Še najlepše pa je iz potrebušine pripraviti pečenko, ki pod streho iz ekstra hrustljave kože skriva sočno in mehko meso izjemnega okusa. Do takega cilja pridemo s počasno maratonsko peko, ki ji sledi vroč sprint. Tako pripravljena potrebušina ne potrebuje drugih začimb kot le sol in poper, ker je tako sočna, pa je ob kosu pečenke dovolj že dobra žlica omake intenzivnega okusa.


Počasi pečena svinjska potrebušina s hrustljavo kožo  • kos svinjske potrebušine s kožo

  • sol, poper

  • olje


Omaka  • 2 žlici masla

  • 3 žlice sladke smetane

  • manjša čebula

  • 0,5 dl belega vina

  • 500 ml goveje jušne osnove

  • žlička škroba

  • sol, sveže strt poper


Priprava


1. Omaka: na šibek do srednje močan ogenj postavimo ponev in v njej raztopimo maslo.


2. Dodamo drobno nakockano čebulo in jo med mešanjem pražimo 5 minut.


3. V ponev vlijemo vino, ogenj pa malce povečamo. Kuhamo, da vino povre.


4. Prilijemo jušno osnovo in ob brbotanju kuhamo 10–15 minut.


5. Dodamo sladko smetano in kuhamo še tri minute.


6. V kozarcu zmešamo žličko škroba in žlico vode, nato vlijemo v omako. Kuhamo še kako minutko, nato omako precedimo skozi fino cedilo.


7. Omako solimo in popramo po okusu.


8. Potrebušina: da bo njena koža po peki res hrustljava, potrebušino prestavimo na krožnik in jo odkrito čez noč postavimo na spodnjo polico hladilnika. Tako se bo do peke dobro osušila, kar je ključno za nastanek mehurč­kov.


9. Pred peko jo na straneh brez kože najprej premažemo z žlico olja, nato pa dobro natremo s soljo in sveže strtim poprom.


10. Kožo dobro obrišemo s papirnato brisačko.


11. Na pult postavimo dva lista alufolije enega na drugega.


12. Kos potrebušine postavimo na sredino, nato folijo z vseh strani zapognemo navzgor, da objame meso, nato jo prepogibamo navzven, da dobimo bazenček s stranico, ki sega do vrha kože. V njem se bo med peko nabirala maščoba.


13. Robove zavijemo, da folija res tesno objema meso.


14. Po koži razmažemo žličko olja, nato po njej posujemo nekaj ščepcev soli. Sol je ključna za mehurčkasto hrust­ljavo kožo, zato se potrudimo, da z njo pokrijemo celo površino.


15. Paketek z mesom postavimo na pekač, tega pa zalučamo v pečico, segreto na 140 stopinj (gretje spodaj in zgoraj).


16. Zdaj je na vrsti dve uri in pol počasne peke, med katero se bo maščoba v mesu počasi topila, v pripravljenem bazenčku pa uprizorila pravi konfit.


17. Po kaki uri se bo meso že skrčilo, zato robove paketka spet zategnemo in nadaljujemo peko.


18. Ko je počasne peke konec, pečico nastavimo na 210 stopinj, ventilatorski način.


19. Potrebušino vzamemo iz folije in jo pečemo še 30 minut, da se koža mehurčkasto zapeče.


20. Povsem na koncu na pečici vklopimo žar funkcijo in pozorno spremljamo, da prenehamo peči, ko je površina kože polna mehurčkov.


21. Pečenka naj po peki počiva 15 minut, potem jo z nazobčanim nožem narežemo na tanke rezine in postrežemo z malo omake.


Najpomembnejša sestavina je čas.
Najpomembnejša sestavina je čas.

Priporočamo še: Mojca Koman: 60 receptov za raznovrstne zajtrke
Datum Objave: 27.6.2023 ob 06:06

Več iz te teme:

pečenkapotrebušinahrustljava skorjica

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.