Poglejte, kako Jasmina raztegne vlečeno testo (in njen recept)

Osnova, ki jo moramo obvladati, da bomo pripravili najboljše zavitke, pite in druge jedi iz vlečenega testa.

Preden začnete, si zapomnite: Vlečenega testa ne raztegujemo na silo, temveč z njim ravnamo počasi in previdno. Če imamo občutek, da se težko razteguje oziroma vleče, ga pustimo nekaj časa počivati in nato nadaljujemo postopek.

Vlečeno testo

  • 300 g gladke moke (tip 500)
  • žlica olja
  • 150 ml tople vode
  • žlička soli
  • nekaj žlic olja za premaz testa

Priprava

1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Dodamo olje, vodo ter sol in z vilicami premešamo, nato pa z rokami zgnetemo testo v kepo.

2. Kepo prestavimo na delovno površino, zgnetemo, da postane testo gladko, in jo prerežemo na dva dela. Vsakega posebej naoljimo in pokrijemo s posodo ter pustimo počivati vsaj pol ure.

3. Pripravimo delovno površino: bombažni prt razgrnemo in ga na rahlo pomokamo. Prvo kepo testa razvaljamo v podolgovat krog oziroma pravokotnik in na tanko premažemo z oljem.

4. Nato testo z rokami previdno razvlečemo, da je res tanko in skozenj lahko vidimo (najlažje raztegujemo z zgornjim delom dlani, robove pa z rahlo naoljenimi blazinicami prstov), in prerežemo na pol, po daljši stranici. Če se nam zdi zelo suho, ga lahko še enkrat na tanko premažemo z oljem.

5. Uporabimo ga za pripravo sirnice.

Priporočamo še: Jesenski hit: golaž iz lisičk in kruhovi cmoki

Fotografij: Gajus/Getty Images
Video: Sonja Ravbar

Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana