Poletni marelični kolač

Marelice so priljubljena sestavina raznovrstnih sladic, ki jim s svojim specifičnim kiselkastim okusom dajo poseben osvežilni pridih.

Veselimo se prihajajoče sezone marelic, ki so eden prvih domačih poletnih sadežev. Ljubitelji kislega bodo izbrali nekoliko manj zrele sadeže, medtem ko so mehki, dobro dozoreli prava poslastica. Marelice uživamo na sto in en način, dokler zorijo, so najboljše presne, na zalogo pa jih pripravimo v marmeladah in sokovih, ki jih spravimo za zimo. Sezone marelic ni brez cmokov, ki jih lahko pripravimo iz krompirjevega testa, lahko pa uporabimo samo moko. Prav tako sočni sadeži osvežijo poletne torte in kolače, koščke marelic lahko dodamo tudi v sadne solate ali kupe. Izvrstno se podajo s stepeno sladko smetano.

Sestavine za 4 osebe

– 150 g moke
– 2 jajci
– 500 g svežih marelic
– 125 g masla
– 5 žlic sladkorja
– 1 vaniljev sladkor
– 0,5 pecilnega praška

Priprava

1. Maslo segrejemo na sobni temperaturi in ga penasto umešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in rumenjaki.

2. V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek ter stresemo v posodo z masleno kremo. Temeljito premešamo, da dobimo gladko zmes.

3. Iz beljakov stepemo sneg in ga zelo previdno s kuhalnico vmešamo v testo. Zmes nadevamo v pomaščen in pomokan kalup za torte, lahko uporabimo peki papir. Marelice, ki smo jih prej očistili, razkoščičili in narezali na polovice, nadevamo po testu.

4. Pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj.

Priporočamo še: Slastno maslen rabarbarin kruh

Besedilo: U.S.
Fotografija: Guliver/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed