Odprta Kuhinja

Poljubčki

Odpri galerijo
A+   A-
Za vse romantične duše.


Sestavine za 2 pekača poljubčkov


- 6 beljakov
- 300–420 g sladkorja
- 1–2 žlici limonovega soka

Priprava


1. Najprej izberemo dva lonca različnih velikosti, ki se lepo prilegata. Večjega bomo uporabili za kopel. Stehtamo beljake in ustrezno količino sladkorja. Beljaki morajo biti povsem brez ostankov rumenjakov.

2. Beljake zlijemo v manjšo posodo in stepemo v zares trd sneg: ko posodo obrnemo na glavo, tak sneg ne pade iz nje. Za stepanje 6 beljakov v trd sneg potrebujemo z električnim mešalnikom pri največji moči približno 5 minut.

3. V trd sneg dodamo limonov sok, da bodo poljubčki boljšega okusa in zares snežno beli, in postopno sladkor ter stepamo še nekaj minut. Čeprav bi si želeli količino sladkorja zmanjšati, tega ne smemo storiti, saj ne bomo dobili prave zmesi, ki bi se jo dalo oblikovati. Na 1 beljak dodamo 50–70 g sladkorja, manjša količina je mejna.

4. Posodo z beljakovim snegom postavimo v večjo, ob strani vanjo nalijemo hladno vodo, da je manjša posoda le malo potopljena vanjo. Pristavimo. Zdaj vklopimo pečico – na 80 ºC.

5. Beljakov sneg stepamo dalje in vodo v večji posodi počasi segrevamo do rahlega vrenja. Stepamo toliko časa, da se beljakova zmes ogreje, sladkor raztopi in se zmes začne svetiti. Običajno zadostuje 10 do 15 minut stepanja z električnim mešalnikom pri največji moči. Če mešalnik izklopimo in metlico dvignemo v zrak, se mora v zmesi poznati odtis metlice in ohraniti trdna oblika beljakove zmesi z vidnimi vršički.

6. Posodo vzamemo iz vodne kopeli, beljakovo zmes naložimo v vrečko za zamrzovanje, ki smo ji odrezali vogal, ali v platneno brizgalno vrečko z dulcem izbrane oblike.

7. Zmes v vrečki previdno potisnemo proti dulcu. Prazen konec vrečke primemo z eno roko, z drugo primemo vrečko nižje, vrečko držimo pokonci in skozi odprtino na pekač s peki papirjem brizgamo kupčke, venčke ali poljubne oblike. Če zmes nabrizgamo v obliki polnih krogov, jo uporabimo za torto Pavlovo.

8. Oblikovane poljubčke po želji okrasimo z okraski ali kristalnim sladkorjem, nato pekač čim prej postavimo v ogreto pečico in 2 uri sušimo pri 80 ºC, nato temperaturo znižamo na 50 ºC in sušimo še nekaj ur. Koristi, če dejansko temperaturo v pečici spremljamo s termometrom, saj pri višji poljubčki neprivlačno porjavijo. Med sušenjem večkrat odpremo vrata pečice, da vodna para izhlapi. Poljubčki so gotovi, ko so povsem trdni in jih lahko brez težav ločimo od peki papirja.

Pomembno: Beljakove poljubčke hranimo v zaprti pločevinasti škatli ali stekleni posodi, ločeno od drugih slaščic, da se ne navlažijo. Če se nam to vseeno pripeti, jih znova posušimo.
Priporočamo še: Pavlova, kot se šika

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 31.1.2018 ob 17:01

Več iz te teme:

piškotibeljakipoljubčki

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.