
Recept najdete tudi v knjigi Kruharije in Cukrnije, ki bo izšla ob 70-letnici BIC Ljubljana.
Sestavine
Podlaga
– 200 g mandljev
– 100 g datljev, izkoščičenih
– 5 g presnega kakava
Posip
– 20 g mletih mandljev
– pomarančna krema
– 300 ml soka bio pomaranč
– naribana lupinica 4 bio pomaranč
– 300 g indijskih oreščkov
– 45 g agavovega sirupa
– 113 g kokosovega olja
Kakavova krema
– 60 g datljev, izkoščičenih
– 50 g presnega kakava, 50 g vode
– 25 g kokosovega olja
Priprava
1. Mandlje, datlje in indijske oreščke čez noč ločeno namočimo. Naslednji dan jih dobro odcedimo in speremo.
2. Za podlago v pokončnem mešalniku zmeljemo mandlje, nato postopoma dodajamo datlje in kakav ter meljemo, dokler ne nastane fino zmleta zmes oziroma dokler se ne sprimejo v kepo.
3. Obroč za torto s premerom 22 cm postavimo na servirni krožnik. Po njem posujemo mlete mandlje, nato v obroč stresemo zmleto zmes. Enakomerno jo razporedimo in dobro poravnamo.
4. Za pomarančno kremo naribamo pomarančno lupinico in iz pomaranč iztisnemo sok.
5. V pokončnem mešalniku zmeljemo indijske oreščke in primešamo pomarančni sok, pomarančno lupinico, agavov sirup in kokosovo olje. Meljemo toliko časa, da nastane kremasta zmes. Odvzamemo 4 žlice in jih prihranimo za okrasitev.
6. Preostalo pomarančno kremo vlijemo na podlago na tortnem obroču. Postavimo v hladilnik vsaj za pol ure oziroma dokler se pomarančna krema ne strdi.
7. Za kakavovo kremo zmeljemo datlje v stoječem mešalniku v fino zmleto pasto, dodamo kakav, vodo in kokosovo olje.
8. Gotovo zmes enakomerno razmažemo po pomarančni kremi in poljubno okrasimo s prihranjeno pomarančno kremo.
9. Pomarančno presno torto damo v hladilnik, da se vse plasti strdijo.