Odprta Kuhinja

Ponarejena tatarska omaka: to zdravo sestavino smo uporabili namesto majoneze

Odpri galerijo
A+   A-
Naša različica je nastala na morju, razveselila pa bo vse, ki obožujete ta dodatek, a bi si ga radi privoščili z manj slabe vesti.


Med preiskovanjem hladilnika na morju, ki je bil proti koncu dopusta že prav borno založen, se nam je utrnila ideja: »Kaj, ko bi si zraven kosila pripravili kakšno osvežilno omako?« Sestavine so bile omejene, rezultat pa odličen – prav presneto je spominjal na tatarsko omako!
Priporočamo: 5 hladnih omak s česnom, ki jih ni treba kuhati

Za osnovo smo vzeli skyr (torej: skir), to je islandski mlečni izdelek, ki ga že nekaj časa najdemo tudi v naših supermarketih, občasno pa ga izdelujejo tudi butične slovenske mlekarne. Pravilno izdelan med drugim slovi po visoki vsebnosti beljakovin in malo maščobah, zato je še kako primeren za tiste, ki želijo izgubiti kakšen kilogram.

Skyr je pravzaprav mehek sir s približno podobno, a nekoliko bolj čvrste gostoto, kot jo ima grški jogurt, njegov okus pa je bolj nevtralen.

Če boste namesto islandskega izuma, ki je pred nekaj leti začel osvajati tudi slovenske ljubitelje mlečnih izdelkov, uporabili jogurt, denimo tistega, pripravljenega na grški način, ali pa čvrsti jogurt, bo rezultat podoben, a ne tako dober, saj skyr odlikujeta ravno čvrstost in zelo kremasta tekstura, ki poskrbita, da je rezultat spodnjega recepta tako po okusu kot tudi po strukturi podoben tatarski omaki.

In ravno na tatarsko omako smo se spomnili, ko smo poskusili ta poletni preplet okusov, v katerega lahko dodate tudi malenkost strtega (ali suhega) česna oziroma na drobno nasekljane čebule.

Če mešanice začimb za pice nimate pri roki, bo prav prišla tudi kakšna druga začimbna mešanica, denimo sredozemska ali provansalska, seveda pa lahko sežete po čisto običajnem peteršilju, kot ga v osnovi zahteva ta omaka.

Ponarejena tatarska omaka


Za 4 osebe.

  • 2 do 3 žlice skyra

  • 2 kisli kumarici

  • pol žličke gorčice

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 žlička mešanice začimb (denimo tiste za pice)

  • sol (po okusu)


Priprava


1. Priprava je res hitra: kisli kumarici na tanko nasekljamo.

2. Zatem premešamo vse sestavine.
Morda še to: če kislih kumaric nimamo ali pa jih ne maramo, uporabimo 1 žlico kisa ali limonovega soka.

Priporočamo še: Kosilo brez štedilnika: bučke na solato s prelivom, ki je pravo presenečenje

Naslovna fotografija: 5PH/Getty Images
Datum Objave: 15.7.2022 ob 10:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: