Odprta Kuhinja

Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci

Odpri galerijo
A+   A-
To je pa že skoraj oblikovalski posel. Ali ni lepo?



Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Tudi ta recept, pripravljen na tak način, je najbolj pogost pri nas v srednjeevropskem prostoru, predvsem pa v delu, ki mu rečemo nemško govorno območje.

Ponovimo osnove, ki bodo prinesle dober rezultat: ponavadi gre kaj narobe pri pireju. Kuhan krompir je treba zaliti z vročim mlekom in dodati hladno maslo, v tem vrstnem redu. Mleko bo zadržalo ohlajanje krompirja, tako se bo maslo lahko počasi raztapljalo, ko ga bomo mečkali – če bi dolili stopljeno in dodali mrzlo mleko, bi vse ostalo bolj kot ne na enem mestu in se ne bi porazdelilo. In še en namig: otroci radi vidijo, če jim na vrh tega kot začimbo nasujete nekaj ocvrte čebule, to lahko kupite kar v trgovinah.

Sestavine



  • 800 g krompirja

  • 40 g masla

  • 2 dl mleka

  • ščep muškatnega oreščka

  • 400 g zamrznjene sesekljane špinače

  • strok česna

  • ​1,3 dl smetane za kuhanje

  • oljčno olje

  • žlička gustina/jedilnega škroba, žlica vode

  • 3–4 jajca

  • 20–30 g parmezana

  • sol, beli poper


Priprava


1. Krompir olupimo, operemo in narežemo na srednje velike kose. Damo kuhat v hladno osoljeno vodo. Kuhamo do mehkega, 20–25 minut. Odcedimo, na roke pretlačimo in medtem dodajamo maslo in vroče mleko, ščep muškatnega oreščka. Solimo po okusu.

2. Na manjšem do zmernem ognju segrejemo 0,3 dl oljčnega olja in na hitro popražimo stisnjen česen, le toliko, da zadiši.

3. Dodamo zamrznjeno špinačo, 1,3 dl smetane za kuhanje, žličko gustina, pomešano z jušno žlico vode, ter solimo in popramo po okusu. Kuhamo kakšnih 5 minut, da se zgosti in odvečna tekočina izpari.

4. Pečico segrejemo na 220 stopinj, rešetko postavimo višje.

5. Pekač naoljimo z žlico oljčnega olja. Vanj naložimo krompirjev pire in z žlico oblikujemo jamice. Po pireju potresemo nariban parmezan.

6. V jamice damo špinačo. V špinači spet naredimo jamice, v katere ubijemo jajca.

7. Jajca po vrhu rahlo posolimo in pekač postavimo v segreto pečico za 10–13 minut.
Priporočamo še: Te polnjene paprike z bogatim nadevom bodo v slast tudi sosedom
Datum Objave: 15.9.2020 ob 10:09

Več iz te teme:

brezmesne jedišpinačaocvrta jajcapire krompirPopaj

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.