Odprta Kuhinja

Popečen fižol (zaroštan fržou): pozabljena gorenjska jed

Odpri galerijo
A+   A-
Zaroštan fržou kot pasulj; na Gorenjskem bodo zatrdili, da to ni isto, imata pa jedi marsikaj skupnega.


Na prvem prazniku fižola na Beli bo enolončnico pripravil Tomaž Rehberger. Štiri desetletja je delal v kuhinji preddvorske osnovne šole, njegove dobrote pa ste morda izkusili, ko ste se povzpeli na Češko kočo, kjer je tudi delal. »Tej jedi, ki je v naših krajih kar malo pozabljena, lahko rečemo tudi popečen fižol,« pravi in doda, da so jo v preteklosti pripravljali tako, da so vanjo vključili sestavine, ki so bile ravno pri roki. Ko so denimo imeli v shrambi suho slanino in korenje, je šlo tudi to v lonec, sicer je bila jed pač pripravljena brez omenjenih dodatkov. »Postrežemo s kruhom, zraven se lepo poda skleda sezonske solate,« svetuje izkušeni kuhar.

Več o prazniku fižola


Jutri, 2. septembra, bodo v vasici Zgornja Bela pri Preddvoru pripravili prvi praznik fižola. Ob 18. uri bosta na domačiji Pr' Cuz (Zgornja Bela 44) uvodne takte v praznik fižola pripravila domačina Francka Rozman in Tomaž Rehberger, ki bosta v narečni govorici predstavila stare običaje. Nato pa bo čas za sprehod do sosednje Tomaževe kajže (Zgornja Bela 61), kjer bo sledila pokušina fižolovih jedi, kasneje pa bodo obiskovalci lahko zavili še do tretje hiše, Petanove domačije (Zgornja Bela 41), kjer bodo kuhali različne dobrote. »Nekaj jedi bo iz časov naših prednikov, druge pa bodo sodobne,« nam o prazniku, ki ga nameravajo pripravljati tudi v prihodnje, še pojasni Ivka Sodnik iz lokalnega krajevnega odbora, ki praznik pripravlja ob podpori preddvorskega zavoda za turizem in tamkajšnje občine.

Popečen fižol (zaroštan fržou)


Za 4 osebe.

  • 800 g kuhanega fižola (uporabimo češnjevec, lahko tudi sivčka ali podobnega)

  • 1 velika čebula (ali 2 srednje veliki)

  • 2 stroka česna

  • 100 g suhe slanine

  • 2 srednje velika korenčka

  • 2 žlici svinjske masti

  • 1 žlica moke

  • majaron, peteršilj

  • sol, poper


Priprava


1. V lonec damo mast in na njej prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo na kocke narezano slanino. Med praženjem mešamo. Zatem gre v konec česen, narezan na drobno. Ko zadiši, enakomerno posujemo z moko in še malo popražimo, zatem pa zalijemo z 2–3 dl hladne vode. V lonec gredo še majaron, mleti poper in sol ter ohlajen kuhan fižol.

2. Odkrito naj vre 10 ali 15 minut oziroma toliko časa, da voda malo izhlapi, jed pa postane lepo gostljata.

3. Na koncu vmešamo nasekljan peteršilj. Poskusimo, če je treba, dosolimo in popravimo s poprom ter postrežemo.

Namig: Kako skuhamo fižol? Zvečer ga namočimo in pustimo čez noč. Zjutraj odvečno vodo odlijemo, zalijemo z novo vodo in rahlo solimo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in skuhamo do mehkega, pri čemer pazimo, da ga ne razkuhamo.
Priporočamo še: Dobrine.goods: skupina mladih oživlja staro gorenjsko kmetijo
Datum Objave: 1.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

fižolpopečen fižol

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.