Popolna priloga: Jesenski pire iz krompirja, buče in kostanja
Odpri galerijo
A+ A-
Tri sestavine, ki so najboljši par, slanina na vrhu pa je hrustljava pika na i.
Sestavine
- 600 g krompirja
- 400 g maslene buče
- 150 g kuhanega kostanja
- 350 ml sladke smetane
- 30 g masla
- 0,5 žličke muškatnega oreščka
- 1,5 žličke soli
- 6 rezin slanine
Priprava
1. Krompir in bučo olupimo in narežemo na enako velike koščke. Stresemo ju v velik lonec in zalijemo z vodo. Kuhamo toliko časa, da se krompir povsem zmehča – buča bo malo prej kuhana, ampak nič ne de. Odcedimo in ju pustimo v cedilu, da se z njiju odpari odvečna voda, nato ju vrnemo v lonec.
2. Na šporget pristavimo kozico s smetano in vanjo vržemo maslo, nastrgamo muškatni orešček in frcnemo sol. Segrevamo do vretja.
3. V lonec s krompirjem nato nadrobimo kostanj in zlijemo smetano. S tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo. Da pa bo pire res kremen in brez nadležnih koščkov, ga s spatulo pretlačimo še skozi cedilo.
4. Če je pregost, dodamo malo smetane in premešamo.
5. Slanino popečemo z obeh strani, jo malce ohladimo in nadrobimo po pireju.
Priporočamo še: Vsi načini priprave krompirjevega pireja in kateri je boljši
Datum Objave: 30.10.2019 ob 17:10