Odprta Kuhinja

Poširani brancin: otročje lahek način, primeren tudi za tiste, ki se bojijo priprave rib

Poširani brancin: otročje lahek način, primeren tudi za tiste, ki se bojijo priprave rib (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Gre za hitro pripravljen file, ki ga razneži že steblo peteršilja, s prijetnim, a ravno prav intenzivnim okusom.

Ko je spomladansko sonce vedno bolj vztrajno in se že skoraj poletno repenči, se na naše mize prikradejo tudi lažje in nežnejše jedi. Mednje spada tale poširana riba, ki vzvišeno dviga luske nad cmarjenjem na razbeljenih rešetkah.

Osnovo, v kateri se pošira, nato uporabimo za aromatično žametno omako, veloute, z zelišči.

Poširani brancin

Riba

  • 4–6 filejev brancina (ali druge bele ribe)

Osnova

  • 1,2 l vode
  • 250 ml belega vina
  • manjša čebula
  • 2 stebli zelene
  • sok 1 limone
  • 1 lovorjev list
  • žlička celega črnega popra
  • 2 žlički soli

Omaka

  • osnova
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • šopek peteršilja, šopek drobnjaka
  • lupinica pol bio limone

Priprava

  1. Osnova: v lonec zlijemo vodo, vino in sok limone.
  2. Dodamo grobo sesekljano čebulo in zeleno.
  3. V pisker namečemo še poper, sol in lovorjev list.
  4. Osnovo zavremo, nato pa jo odstavimo in pokrijemo. Po pol ure počitka jo precedimo.
  5. Poširanje: iz filejev s pinceto poberemo kosti, kožo pa odstranimo, če smo tega vešči – nič ne bo narobe, če jih poširamo kar s kožo.
  6. Osnovo segrejemo skoraj do vretja, nato vanjo potopimo fileje. V aromatični kopeli naj se namakajo 6–8 minut, odvisno od njihove debeline.
  7. Ko meso ni več prosojno in se lepo drobi, fileje s penovko prenesemo na krožnik. Če smo na njih pustili kožo, jo odstranimo.
  8. Omaka: osnovo zavremo in jo kuhamo na najmočnejšem ognju, da je približno polovica povre.
  9. V kozici raztopimo maslo in na njem svetlo popražimo moko.
  10. Prilijemo skoraj vso osnovo, medtem pa mešamo z metlico.
  11. Omako kuhamo, dokler ne postane svilnata in tako gosta, da se prime hrbtne strani žlice. Če je treba, lahko prilijemo še malo osnove.
  12. Drobnjak in peteršilj na drobno sesekljamo in ju skupaj z limonovo lupinico primešamo v omako.

Priporočamo še: Zares najboljša spomladanska rižota

Datum Objave: 28.5.2024 ob 05:05

Več iz te teme:

ribe in morski sadežibrancinmorska hrana

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.