Odprta Kuhinja

Zares najboljša spomladanska rižota

Zares najboljša spomladanska rižota (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Katera barva se nam najprej prikaže pred očmi, ko pomislimo na pomlad? Zelena! Ni dvoma torej, kakšne barve naj bo spomladanska rižota.

Svoj klorofil ji posodi trojček špargljev, špinače in graha, preostale sestavine pa poskrbijo za poln okus in kremno teksturo. Druge rižote bodo zelene od zavisti.

Spomladanska rižota

  • 3–4 žlice oljčnega olja
  • velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl belega vina
  • 200 g riža za rižoto
  • 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 500 g špargljev
  • skodelica graha
  • 100 g mlade špinače
  • 60 g masla
  • 70 g parmezana
  • lupinica 1 bio limone

Priprava

  1. Osnova: v loncu zavremo jušno osnovo.
  2. Dodamo špinačo in jo kuhamo, da se zmehča, nakar jo fino pretlačimo.
  3. Rižota: čebulo na drobno nakockamo, česen fino sesekljamo.
  4. Špargljem odlomimo olesenel konec in jih narežemo na kolesca. V večji ponvi jih 2 minuti pražimo na oljčnem olju, nato jih prenesemo na krožnik.
  5. V ponev nalijemo še dve žlici olja, vanjo pa stresemo čebulo. Pražimo jo nekaj minut, da postekleni.
  6. Dodamo česen in pražimo, da zadiši.
  7. Na vrsto pride riž, ki ga pražimo toliko časa, da postekleni.
  8. Prilijemo vino in med rednim mešanjem kuhamo, da povre. Prilijemo nekaj zajemalk osnove in premešamo.
  9. Rižoto kuhamo ob stalnem brbotanju in rednem mešanju. Vsake toliko prilijemo zajemalko ali dve osnove.
  10. Tik preden se riž skuha al dente, vmešamo grah in šparglje.
  11. Ko je riž kuhan, ponev odstavimo in primešamo najprej maslo, nato pa še parmezan in limonovo lupinico.
  12. Rižoto pokrijemo in jo pustimo počivati nekaj minut.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 kosil, ki bi jih kuhali znova in znova

Datum Objave: 27.5.2024 ob 08:05

Več iz te teme:

kosilorižVegi

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.