Potratna pehtranka
A+ A-
Kulinarično obarvani prazniki, kot je velika noč, so odlična priložnost, da se sorodniki zbobnajo vkup okoli obložene mize. Kot veleva tradicija, pa seveda brez kaosa ne gre.
Pogosto se zgodi, da se prično kar vsi povprek izmišljevati, kaj bi želeli jesti. Eden bi potratno potico, drug pa pehtranovo. Vedno pa se najde nekdo, ki mu ni mar za tradicijo in si želi le torte.
Naj bo za te praznike volk sit in koza cela - pripravimo pehtranovo potratno potico v obliki torte. Tak sočen in slasten hibrid bo vsem pogodu!
Za potratno torto potrebujemo še okrogel pekač s premerom 26 cm.
V biskvitih je moč najti:
- 6 jajc
- 210 g sladkorja
- 270 g moke
- 50 ml mleka
- 3 žlice ruma
- 1 žlica kakava
- 1 strok vanilije
Sestavine za testo:
- ½ kocke svežega kvasa
- 1,5 dl toplega mleka
- 2 žlici sladkorja
- 350 g pšenične bele moke
- 1 jajce
- 2 ščepca soli
- limonina lupinica
V pehtranovem nadevu se skriva:
- 1 kg skute
- 1 šop pehtrana
- 6 žlic sladkorja v prahu
- 180 g kisle smetane
- 2 jajci
- limonina lupinica
Priprava
Testo:
1. Tale potratna torta bo zavita v plašč iz testa, za katerega najprej pripravimo kvasec - v mlačno mleko frcnemo sladkor in nadrobimo kvas, nato pustimo, da se dvigne.
2. K moki ubijemo jajce, nastrgamo limonino lupinico in solimo. Dodamo kvasec in zgnetemo v testo, ki ga pustimo vzhajati 1 uro.
Biskviti:
3. Jajca zasujemo s sladkorjem in jih 6-7 minut mlatimo do penastega. Vlijemo mleko in rum in vsujemo presejano moko.
4. Sestavine v posodi dobro premešamo, dobljeno maso pa razdelimo na tri dele. V enega zmešamo žlico kakava, v preostala pa po pol stroka vanilijevih semen.
5. Tortnemu pekaču dno pokrijemo s papirjem za peko. Vlijemo maso za prvi biskvit in ga pri 180 ºC pečemo 10-12 minut.
6. Postopek ponovimo še za druga dva biskvita.
Pehtranov nadev:
7. Svež pehtran operemo, osmukamo in nasekljamo.
8. Skuti dodamo jajca, pehtran, sladkor in kislo smetano. Vse skupaj veselo zmiksamo.
Tortogradnja:
9. Testo razvaljamo na tanko in ga vstavimo v okrogel pekač, da štrli čez rob. V mislih moramo imeti, da bomo na koncu potrebovali dovolj testa, da z njem pokrijemo sestavljeno potico.
10. Testo v pekaču premažemo s četrtino nadeva, ki ga pokrijemo z belim biskvitom. Po vrsti si nato sledijo druga četrtina nadeva, temen biskvit, spet nadev, bel biskvit, na koncu pa še zadnja četrtina nadeva.
11. V kolikor prisegamo na sočnost potice, biskvite med gradnjo namočimo z mlekom.
12. Potico prešpikamo s špilo in jo za 45-50 minut pošljemo v pečico, segreto na 160 ºC. Če se prične potica po vrhu žgati, jo brž pokrijemo s papirjem za peko.
13. Končno bo enkrat po velikonočni pojedini mir.
Poizkusite še: Test: Kako se za barvanje pirhov obnesejo naravna barvila
Recept in fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 29.3.2018 ob 17:03