Odprta Kuhinja

Pozabite na ruske kape, tukaj je recept za rdeče kapice

Rdeče kapice (Foto: Barbara Šabeder Jančič)
Odpri galerijo
A+   A-
Tako je z malo domišljije poustvarila recept za priljubljeno sladico Barbara Šabeder Jančič iz Mamine pravljične kuhinje, slaščičarske delavnice v Ceršaku, vasici blizu Šentilja.

Sestavine

  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 150 ml vode
  • 50 ml olja
  • 120 g pretlačenih in pokuhanih jagod
  • pol zavitka pecilnega praška
  • 180 g gladke bele moke

Čokoladna krema

  • 400 ml + 100 ml mleka
  • 150 g temne čokolade
  • 45 g koruznega škroba (gustin)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici črnega kakava (100 %)
  • 450 g masla ali margarine

Priprava

  1. Biskvit: jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo olje in vodo ter narahlo premešamo.
  2. Dodamo ohlajen jagodni pire in na koncu še narahlo vmešamo moko s pecilnim praškom.
  3. Maso vlijemo v veliki pekač iz pečice, obložen s peki papirjem. Pečemo 15 minut na 170 stopinjah. Iz pečenega biskvita z okroglim izsekovalcem izrežemo kroge za kapice.
  4. Pripravimo kremo: v 100 ml mleka gladko razmešamo koruzni škrob in črni kakav, da nastane podmet. Temno čokolado in 400 ml mleka segrevamo, ob tem mešamo, da se čokolada raztopi, nato segrevamo naprej, do vretja. V vrelo zmes vmešamo podmet in kuhamo in mešamo tako dolgo, da se krema zgosti. Prelijemo jo v posodo in pokrijemo z živilsko folijo.
  5. Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor v prahu in ohlajeno kremo. Dobro premešamo, da dobimo gladko, svileno zmes.
  6. Ko so biskvitni krogi izrezani in krema ohlajena, lahko začnemo sestavljati kapice: na biskvitni krog nabrizgamo za oreh kreme in nanj položimo drug krog biskvita. Narahlo pritisnemo, da se biskvitna kroga in krema sprimejo.
  7. Ko napolnimo in sestavimo vse kapice, jih obmažemo z isto kremo, kot smo jo uporabili pri polnjenju, nato jih poljubno povaljamo še v suhi mešanici mletih piškotov, kokosu, mletih orehih, lešnikih …

Namig: »Sama za posip najraje uporabim ostanke biskvita, ki ga nadrobim in posušim v pečici, drobtinam pa potem poljubno dodam še ali orehe, mlete piškote, kokos. Na koncu kapice dekoriram še s čokolado ali na vrh nabrizgam kremo,« pove Barbara Šabeder Jančič​.

Priporočamo še: Domači jajčni špecli (VIDEO)

Datum Objave: 8.2.2025 ob 06:02

Več iz te teme:

sladiceruske kapeRdeča kapicapecivo

Naročite se na e-novice: