Prata: velikonočna dobrota iz starega kruha bo še boljša s to začimbo
Odpri galerijo
A+ A-
Če ste doma kje na Gorenjskem, zagotovo veste, kaj je prata, ponekod imenovana tudi budl; na to nasitno jed se lahko spomnimo vsakokrat, ko nam ostane star kruh.
Muškatni orešček
Na nedavnem kuharskem tečaju v Naklem, ki je potekal pod okriljem Večgeneracijskega centra Gorenjske in ga je vodila vsestranska Ula Hribar Babinski, pa smo poleg popra, ki ga v zmes lahko dodamo z zmernim občutkom, ujeli še en zanimiv dodatek, in to je nariban muškatni orešček. »Ker smo dodali kislo smetano, je muškatni orešček prava izbira. Zapomnite si: mlečni izdelki ljubijo družbo muškatnega oreščka,« je spotoma pojasnila Hribar Babinskijeva, ki ravno te dni pripravlja prvo kuharsko knjigo, v njej so madžarski oziroma vojvodinski recepti. A o tem morda kdaj drugič.
Če se vrnemo k prati, omenimo tudi to, kako jo spečemo. Največkrat z nadevom zapolnimo črevo, pri tem pa moramo paziti, da ne nadevamo preveč, saj prata med peko rahlo naraste, zato lahko črevo poči.
Odlična je topla in hladna
Še nekaj je zanimivo pri prati, in sicer to, da jo lahko jemo toplo ali hladno. S toplo postrežemo veliko skledo sezonske solate, in že je tu okusno kosilo. Če na mizo damo hladno, jo lahko kot rezino sira ali salame dodamo na kruh ali postrežemo s potico in drugimi velikonočnimi dobrotami. Fin spremljevalec te jedi je tudi rahlo pikanten hrenov namaz, ki lepo dopolni tako toplo kot tudi hladno prato.
Peka
Gorenjske gospodinje, s katerimi smo govorili v teh dneh, so nam podale še nasvet, ki se dotika peke prate, in sicer da en kilogram nadeva pečemo eno uro. »Raje pečemo na nižji temperaturi, nekako pri 150, 160 stopinjah Celzija, saj se jed pri tej temperaturi enakomerno zapeče,« nam je svetovala ena od sogovornic. Čeprav to jed največkrat pripravljamo ob veliki noči, se gre nanjo spomniti tudi kdaj vmes. Denimo tistikrat, ko nam po kakem pomladanskem pikniku ostane bel kruh; z malo truda (in dodatkom veliko jajc ter peščice preostalih sestavin) ga lahko kaj hitro spremenimo v novo jed!
Naredite prato po receptu mojstrice, ki je ob veliki noči speče neverjetnih 200 kilogramov.
V modelčkih za mafine
Ula Hribar Babinski pa priporoča, da prato spečemo kar v modelčkih za mafine. Nam se to zdi krasna ideja! In ne pozabite: soli ne potrebujemo, saj je dovolj slano že prekajeno meso.
Za 12 kosov.
- 500 g belega kruha (starega en dan)
- 10 jajc
- 200 g prekajenega mesa
- 1 srednje velika čebula
- 1 strok česna
- 1–2 dl kisle smetane
- šopek peteršilja
- malo maščobe
- malo naribanega muškatnega oreščka
- poper
Priprava
V posodo nadrobimo kruh, lahko ga narežemo na kak centimeter velike kocke. Dodamo jajca in dobro premešamo, kar z rokami. Pustimo nekaj minut, da se kruh prepoji, vmes na malo maščobe prepražimo nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo še strt česen. Malce ohladimo in dodamo h kruhu, vmešamo še na drobno nasekljamo peteršilj in na slab centimeter velike kocke razrezano prekajeno meso. Popramo, dodamo nariban muškatni orešček. Po potrebi, da dobimo primerno gostoto, dodamo še kislo smetano in dobro premešamo, da dobimo enakomerno maso. Nadevamo modelčke za mafine, v katere smo namestili papirčke. Pečemo približno pol ure v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Nato v prato zabodemo zobotrebec in ga izvlečemo; če je čist, je jed nared. Malce ohladimo in postrežemo.
Priporočamo še: Naravno zeleni pirhi (VIDEO)
Datum Objave: 4.4.2023 ob 07:04