Pražena zelenjava

Hitro prepražena, še čvrsta.

Priprava: 5 minut; čas praženja: 5 minut.

Sestavine

– 250 g brstičnega ohrovta
– manjši brokoli
– 2 večja korenčka
– 5 žlic oljčnega olja
– poper, sol

Priprava

1. Vso zelenjavo očistimo, brstičke narežemo na pol, brokoli na socvetja, korenje na kolesca. Stresemo v ponev, pristavimo in začnemo pražiti pri visoki temperaturi.

2. Po minuti krepko premešamo, prelijemo z oljčnim oljem in pražimo še minuto do največ dve, da se zelenjava le na zunaj opeče, znotraj pa ostane čvrsta. Solimo, popramo, odstavimo.

3. Ponudimo kot prilogo kuskusu in fileju postrvi v vinski omaki. Zraven gre okisana rdeča pesa iz kozarca.

Različica: Med zelenjavo popražite sveže gobe, na primer šitake, šampinjone.
Nasvet: Ostanke, obreznine in slabše dele zelenjave skuhajte v vodi do mehkega, nato zelenjavo odcedite in vodo uporabite kot zelenjavno jušno osnovo za jedi v naslednjih dneh.
Naredimo vnaprej: Ta jed je pripravljena res hitro, tako da ni pravega razloga za vnaprejšnjo pripravo.
Ali veste: Ohrovt, brokoli, cvetačo, kolerabo, repo, redkvice in zelje uvrščamo v skupino križnic. Zanje je značilno, da vsebujejo spojino sulforafan, ki učinkovito preprečuje nastanek in napredovanje rakavih obolenj. Ta živila so po mnenju raziskovalcev sodobna superživila, ki bi jih morali uživati vsak dan.

Poizkusite še: Krhka pita s porom

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.